Anasayfa / Eğitim / Maddeler Halinde Kitap Okumanın Faydaları ve Kitap Okuma Sevgisi Kazandırma

Maddeler Halinde Kitap Okumanın Faydaları ve Kitap Okuma Sevgisi Kazandırma

Contents

.

Maddeler Halinde Kitap Okumanın Faydaları ve Kitap Okuma Sevgisi Kazandırma

Velilerde, anne ve babalardan sorular geliyor.Çocuğumun okumasını güzel bir üniversitenin iyi bir bölümünde okumasını istiyorum ne yapmalıyım? diye.Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı çok basit. Gerçekten çok basit yapacağınız tek şey var.Çocuğunuza kitap sevgisi vermelisiniz.

Bunun için yolun başında biraz uğraşılmalı. Neler yapmalıyız?

 

  1. Çocuğun yanında sizde kitap okumalısınız?
  2. Oturma odasının en güzel yerinde bir kitaplık bulunmalı.
  3. Çocuk odasında güzel yakışıklı bir kitaplık olmalı
  4. Çocuklara seviyelerine uygun, herkesin önerdiği kitaplar alınmalı.
  5. İlk kitaplarının da seçici tamamen çocuklarınız olmalı. Çocuk okuyacağı kitabı kendi seçmeli.
  6. Kitap bir başarısının sonrasında ödül olarak da alınmalı.
  7. Okuduğu kitapları çocuğunuza sorunuz ve anlatmasını dinleyiniz. İlgi ile dinleyip kitap hakkında sorular sorunuz.
  8. Kitap sayfalarının arasına ödüller koyabilirsiniz.
  9. Her okuduğu kitap için ilk başta küçük ödüller alabilirsiniz.
  10. Uzak büyük bir ödül koyunuz. Çocuk o ödüle ulaşabilmek için kitap okuma yarışına girmeli. (Fakat bu ödül kısmı daha yolun başında olanlar içindir.)
  11. Hafta sonu alışverişe çıktığınızda sadece bakmak da olsa mutlaka bir kitapçıya gidin gezin görün bir şey almazsanız almayın ama gidin.
  12. Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda kazandırılmaktadır.Okumayı öğrenmesinden itibaren bir kaç yılda bu alışkanlığı kazandırmalısınız.
  13. Çocukların elinden tablet, telefon gibi cihazlar mutlaka alınmalı.Ayrıca TV izleme saati kısıtlanmalı ki kitap okumaya zaman kalsın.
  14. Kitap Okuma sevgisinin kazanılmasında sınıf öğretmenlerinin de etkisi çok büyüktür. Sınıf öğretmeni okumayı ve kitap okuma sevgisinin ön planda olduğu bir eğitim anlayışı sergilerse öğrencide okuma sevgisi gelişecektir.

[reklam1]

Peki kitap okuyan çocuklarda gözle görülür ne gibi gelişmeler yaşanıyor?

      1. Kitap okuyan çocuk kesinlikle okuduğunu tam anlamı il doğru anlıyor.Bu durum günümüz öğrencilerin en büyük problemi. Ne yazık ki bizim öğrencilerimiz okuduklarını anlayamıyorlar. Bu durum sadece sözel dersler için değil. Matematik ve fen gibi derslerde de kendini gösteriyor. Uluslarası pisa sınavındaki bence temel başarısızlığın nedeni öğrencilerimizin okuduklarını anlamamaları. Öğrenci gözü ile okuyor ama zihin olarak okuduğunu anlayamıyor. Nasıl yani? Şu şekilde öğrenci normal bir şekilde okuyor bu sırada ne anlatıyor burada denildiğinde öğrenci cevap veremiyor. Farklı bir durum yaşamak gerekli. Test sorusunda paragrafı okuyor fakat paragrafın anafikrini bırakın ne anlatığı konusunda dahi bilgi sahibi olamıyor paragrafta akılda kalan bir kaç kavram üzerinden bir şeyler anlatıyor.Bunun yanında yavaş okuma da büyük bir sorun. Ayrıca bir metin okunurken öğrencilerin sürekli anlamını bilmediği kelimeler çıkıyor ki anlamını bilmediği kelimeler günlük konuşma dilinde sürekli karşılaşılan kelimeler.
      2. Kitap okuyan öğrencinin zihni çok yönlü ve farklı çalışıyor.Arkadaşlarının görmediği noktayı görebiliyor ve farklı düşünce tarzı ile ön plana çıkıyor. Örneğin bir teste soruyu okuduğunda çok farklı yöntemlerle cevaba ulaşabiliyor. Sorulan sorulara kimsenin bakmadığı bir yönden bakarak soruya cevap veriyor.
      3. Kitap okuyan öğrenci bol bol fakat mantıklı sorular soruyor.Sorduğu sorular seviyesinin üstünde ve yoruma dönük sorular oluyor.
      4. Kitap okuyan öğrencinin dikkat toplama süresi diğer arkadaşlarına göre daha uzun ve verimli oluyor.

[reklam1]

      1. Kitap okuyan öğrencinin dikkati daha güçlü oluyor.En ufak bir ayrıntıyı dahi kaçırmıyor.
      2. Günümüz çocukları bilgisayar, telefon  ve televizyon üçgenin arasında kaldığından tembellik ve can sıkıntısı gibi sürekli bir sorun yaşanırken kitap okuyan öğrencide ders sırasında can sıkıntısı sorunu yaşanmıyor.
      3. Kitap okuyan çocuk derse ve bilgiye açtır.Bu açlığını gidermek için dikkatle ders dinler ve  dersine çalışır.Açlığını gidermek için sürekli bir şeyler okur yada yapar. Boş boş zaman öldürdükleri pek görülmek ki kendileri de bu durumdan rahatsız olur.
      4. Kitap okuyan öğrencinin okuması çok hızlıdır.
      5. Kitap okuyan öğrencinin konuşması son derece güzeldir.Duraksamadan kendini güzelce ifade ederler.
      6. Kitap okuyan öğrenciler gereksiz ayrıntılar arasında takılı kalmazlar.Sonuç odaklıdırlar ve son derece verimli insanlardır.
      7. Sorumluluk sahibi olurlar.
      8. Çok farklı alanlardan bilgi sahibi olurlar.
      9. Bol bol kitap okuyan çocuğun ezberi güçlü olur. Bilhassa yabancı dil derslerinde çok başarılı olurlar.
      10. Kitap okuyan öğrenciler mantıklı düşünürler karşılaştıkları problemler karşısında çözüm bulmada zorluk yaşamazlar. Hayatlarını daha planlı bir şekilde yaşarlar.
      11. Kitap okuyan öğrenciler bulundukları arkadaş ortamında, sınıfında lider olurlar.Bilgi sahibi oluşları, problemleri çözme becerileri ve konuşma yetenekleri ile içinde bulundukları grubun doğal lideridir. Varsa fiziki eksikliklerini yetenekleri sayesinde kapatırlar ve liderliklerini pkiştirirler.
      12. Girdikleri merkezi sınavlarda çok çalışmasalar da çok başarılı olurlar.

Peki nasıl kitaplar seçmeliyiz.

    1. Kitapları siz değil çocuğunuz seçmeli fakat siz ufaktan yönlendirme yapmalısınız.
    2. Kitapçıya gitmeden öğrenci seviyesine uygun kitap araştırması yapınız.Kaliteli kitaplardan oluşan bir liste yapınız.
    3. Evinizde sürekli okumaya hazır bir kaç kitap olmalı.
    4. Çocuğunuzun kişiliğine uygun kitaplar seçmeye yardımcı olunuz.Çocuğunuz tarihe ilgisi varsa eğlenceli tarih kitapları alabilirsiniz.
    5. İlk kitapların bilgi dolu kitaplar olması çok önemli değil.Önemli olan öğrenci akıcı bir şekilde isteyerek bol bol kitap okumalı ve kitap okuma aşkı içinde bitmeli.

Hakkında velikz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir