Anasayfa / Sağlık / Safra Kesesi Taşı Nedeni, Belirtileri, Bitkisel Tedavisi ve Ameliyatı

Safra Kesesi Taşı Nedeni, Belirtileri, Bitkisel Tedavisi ve Ameliyatı

Safra Kesesi Taşı Nedeni, Belirtileri, Bitkisel Tedavisi ve Ameliyatı

safra kesesi
Safra Kesesi ve Kanalları

Safra kesesi taşı son zamanlarda sık görülen bir hastalık.Gelelim bu safra taşı ne iş yapıyor.

  • Safra Kesesi

Safra kesesi karaciğere bitişik bir organdır. Karaciğer bağırsaklara hazmı kolaylaştırmak için sürekli safra salgılar. Bilhassa yağlı gıdaların çözülmesinde safra olmazsa olmazdır. Hatta günlük yarım litre safra salgılamaktadır. Safra kesesi safra salgılarlar mı? Hayır. Safra kesesi karaciğerin salgıladığı safrayı depolar ve koyulaştırarak daha kaliteli hale getirir. Yağlı bir yemek sonrası bir anda kasılarak safrayı bağırsaklara boşaltır ve bizim rahatlamamızı sağlar. Yani safra kesesi ağır yemek dostudur. Armut görünümlüdür.

  • Safra Kesesi Taşı Neden oluşur

Safra kesesinin neden oluştuğu tam bilinememektedir. Ya safra kesesinin yeterli kasılmaması yada safranın kimyasallarında değişmeden ötürü taşlar oluşmaya başlar.Taşların büyük bir çoğunluğu kolesterol taşıdır. Safranın bileşenlerinden büyük bir kısmını kolesterol oluşturmaktadır. Bu yüzden hareketli bir yaşantı taşların oluşmasında belki önlemektedir.

  • Kadınlar erkeklere oranla üç kat fazla risk altındadır.
  • Birden fazla hamilelik yaşayan kadınlarda oluşan hormonal dengesizlik sonucunda oluşurlar.
  • 40 yaşın üzerinde olan kişilerde
  • Siroz hastalığı olanlar
  • Midesinin bir bölümü alınmış olan kişiler
  • Sindirim sistemi hastalığı olanlar
  • Obez ya da fazla kilolu kişiler
  • Hamile olan kişiler
  • Kolesterol oranı yüksek ve yağlı gıdalarla beslenen kişiler
  • Lifli besinleri az tüketenler
  • Ailesinde safra taşı şikayeti olan kişiler
  • Diyabet hastaları
  • Kısa sürede fazla kilo verenler
  • Kolesterol ve östrojen ilacı kullanan kişiler risk grubuna girmektedir.
  • Tedavisi nedir

Tedavisi kapalı yöntemle yapılan ameliyattır. Yaşlılar için bir takım taşı eritecek ilaçlar vardır. 4ayrı noktadan yada göbek deliğinden tek noktadan girilerek safra kesesi karaciğerden ayrılır kanal bağlanır ve safra kesesi çıkarılır. 1 gün hastanede kalınır ve taburcu edilir.Bunun yanında bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır.Ne kadar başarılı olduğu konusunda net bir bilgi sahibi değilim tecrübesi olanlar burada yazabilir.

İğde
İğde

Saraçoğlu tedavisi şu şekildedir. Sabahları kahvaltından yarım saat önce 8 yada 9 iğde kabukları biraz kaldırılarak bir bardak su içinde 5 dakika kaynatılır ve suyu içilir. Akşamları yatmadan önce kırkkilit bitkisi bir bardak su olacak şekilde 5 dakika kaynatılır ve suyu içilir. 1 ay kadar bu tedavi devam edilir.

Kırkkilit Bitkisi
Kırkkilit Bitkisi

Maranki ise keten tohumu yağını önermektedir.

  • Safra taşı kanalı tıkar mı?

Kanala taş tıkanmasıTıkamasına tıkar ve bu çok tehlikelidir. Karaciğerden çıkan kanal safra kesesinden gelen kanal ile birleşir ve pankreastan gelen kanal ile birleşerek bağırsağa bağlanır. İşte safra kesesinden çıkan taş safra kanalını tıkarsa karaciğerin salgıladığı safra akamayınca karaciğer artık çalışmaz hale gelir ve sarılık olursunuz. Hemen ameliyat ile kanaldaki taşlar alınmalıdır.Yada ağızdan girilerek bağırsaklardan kanal yolu ameliyatsız da açılabilir. Safra kesesinden çıkan taş Allah korusunda pankreas kanalı civarında tıkalı kalırsa o zaman pankreas iltihaplanır ve uzun süreçli bir tedaviye yol açar. bu hiç istenilmeyen bir durumdur. Hiç bir yere tıkanmadan da bağırsağa taşlar düşebilir. Bu yüzden taş düşürme kürlerini yaparken biraz düşünülmelidir. Daha ziyade eritici kürler daha az risksizdir.

 

  • Safra kesesi taş belirtileri nelerdir?

Safra kesesi taş belirtileri karın ağrısı ile karın ağrısı ile kendisni gösterir. Bilhassa yemek yedikten yarım saat sonra ağrı başlar ve gün boyu sürebilir. Yemek yedikten sonra safrayı göndermekte zornalanan safra mide de ağrı yapar. Hazımsızlığa bağlı geğirme, gaz yapar. Ağrı kaburgaların hemen altında midenin üstünde bir ağrı vardır. Bazen sırta vuran bir ağrıda olur.Bulantı kusma da görülür.Mide koruyucu ilaçlar içseniz bile ağrı kesilmiyorsa bilhassa yağlı bir yemekten sonra artıyorsa, sabah kalktığınızda ağrı yok ve azsa safra kesesi taşı ağrısı olma ihtimali fazla

  • Safra taşı nelere neden olur?

Taş sürekli bir ağrıya, safra kanalların tıkanması sonucu sarılık, pankreas kanalının tıkanması sonucu iltihaplanmaya, kansere vb hastalıklara neden olabilir. Genetik olduğu tahmin edilmektedir. Ameliyat sonrasında hasta sağlığına kavuşur fakat bazı kişilerde sürekli hazımsızlık, ağrı gibi şikayetlere sebep olabilir.

Safra Kesesi Ameliyatı
Safra Kesesi Ameliyatı
  • Ameliyat fiyatı ne kadar?

Safra taşı ameliyatı kapalı yöntemle yapılır fakat gerekli hallerde açık ameliyata dönüşebilir. Anadoluda özel hastanelerde ameliyat yaklaşık 600- 800 civarı iken biraz iyi bir özel hastanede 1200-1800 arasında değişmektedir. Bu fiyatlar oldukça değişkendir.

Ultrason, tomografi ile taş teşhis edilir. Tıkanma hali ise kan tahlili sonucu ve görüntüleme cihazları ile tespit edilelir

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Hakkında velikz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir