Anasayfa / Bilgi / Çiftçilik / Büyükbaş Besi Çiftliği Maliyeti ve Nasıl Kurulmalı
Yurt Dışı Besi Çiftliği

Büyükbaş Besi Çiftliği Maliyeti ve Nasıl Kurulmalı

Contents

Büyükbaş Besi Çiftliği Maliyeti ve Nasıl Kurulmalı

Not: Aşağıdaki maliyetler 2017 yılı baz alınmıştır. Bu yüzden fiyatlarda oynama mutlaka olacaktır. Sadece bir fikir olması açısında aşağıdaki bilgiler paylaşılmış olup yatırım tavsiyesi değildir.

Hayvancılık sektörü ülkemizde yeni yeni gelişmeye başladı. Daha yola çıktık ki Avrupa yıllarca bu yolda devam ediyor. Yaklaşık  15 yıl kadar önce atadan deden kalma yöntemlerle ve en önemlisi verimsiz cinlerle hayvancılık yapıyorduk.

Yurt Dışı Besi Çiftliği

Peki ne oldu da ülkemizde hayvancılık sektörü gelişmeye başladı.

  1. Ülkemizde insanlarımız  artık et yemeğe başladı. Gelir seviyesindeki artış ve et yeme kültürünün gelişmesi. Lokantolar da yemek yeme alışkanlığı, mangal keyfinde yaygınlaşma.
  2. Et fiyatlarınında artış. 
  3. Hayvancılık
  4. İhraç etlerin ucuza gelmesi sonucunda yerli üreticilerimizin artık kendine çeki düzen vermeye başlaması.
  5. İşçi maliyetlerinin yükselmesi sonucu artık emek az verim çok hayvancılık yöntemleri geliştirilmesi zorunda kalındı.Hali ile hayvancılık teknolojik olarak gelişmeye başladı.
  6. Devlet desteği ile sektör daha bir hızlandı.
  7. Yurt dışından getirilen cins hayvanlar ile verimlilik artışı oldu.
  8. Çiftçilerimizin bilinçlenmesi. Alan hakkında bilgi sahibi olmaları.
  9. Sektör dışında faaliyet gösteren girişimcilerin ve iş adamların sektöre güçlü bir şekilde girmesi.

En Ucuz Yoldan Besi Çiftliği Nasıl Kurulur

    • Ucuz yoldan besi çiftliği kurmak girişimci, parasız ve genç insanlarımızın hayalidir. Peki az bir para ile bu besi çiftliği kurmak hayal mi? Bence kısmı hayal, kısmi gerçek biraz üzerinde tartışalım. Aslında sağlam temeller üzerinde hayvancılığımızı geliştirmek gerek ama para varlığı en büyük sorunumuz.
    • Öncelikle yaklaşık 3 yada 4 dönüm bir araziye ihtiyacımız var. Bana kalırsa arazi alımı da bir sanat. Araziniz köy yerleşim yerinden biraz uzak olmalı ki koku ve sivri sinekler insanları rahatsız etmemeli. Yoksa şikayet üzerine şikayet alırsınız. Hatta resmi makamlara yapılan şikayetler üzerine sürekli denetim görmenize neden olur. Bu durum da şevkinizi kırar canınızı sıkar. En kötüsü yaptırımlara maruz kalabilirsiniz. .Bunun yanında araziniz genişlemeye müsait olmalı.İşletmeniz zamanla büyüyeceğini göze  alarak komşu arazileri de almak zorunda kalabilirsiniz. İşleriniz ilerledikçe araziye ihtiyaç duyacaksınız. Sağlıklı bir hayvan yetiştirebilmek için hayvanlarınızın özgürce gezebileceği alan mutlaka olmalı. Hatta mümkünse damınızın kenarındaki onlarca dönüm yonca tarlası sizin işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hayvan bakımı sonrası 10 dakika tarlanızı sularsınız. Gübre verirsiniz. Az bir işçilik maliyeti ile hayvanlarınızı doyurabilsiniz.
      Büyükbaş Besi Çiftliği Maliyeti ve Nasıl Kurulmalı
    • Bir başka olmaz sa olmaz ise elektrik enerjisidir. Yakın bir yerde elektrik varsa eğer tedaşa başvuru yaparak yapacağınız işletmenin elektriği alabilirsiniz. Elektrik almadan inşaata hatta yerinizi tel örgü içine dahi almayın.Önce elektrik almak için müracaat edin ne gerekli ise o işlemleri halledin daha sorna inşaata başlayın. Fakat burada küçük bir hatırlatma geleceği düşünerek KW sı yüksek bir elektrik enerjisi alınız.Biraz fazla para verebilirsiniz. Elektriği komşu tarla sahipleri ile toplanıp alabilirsiniz.Bu şekilde elektrik daha ucuza gelecektir.Diyelim ki elektrik şebekesi yok ne yapacağız? Güneş enerjisi aynaları ile elektrik enerjinizi üreteceksiniz.
    • Mutlaka tesiste su sondajı gerekli. Sulak bir arazide iseniz yaklaşık 30 metrede çok güzel su bulabilirsiniz. Yoksa derinlere indikçe ineceksiniz yada başka bir yerden tesisat döşeyerek getireceksiniz ki taşıma su ile değirmen dönmez. Su sizin en büyük ihtiyacınız. Arazi alımında su varlığına dikkat etmenizi öneririm.

Ara maliyet toplamı:

  1. Tarla dönümü 20 bin olursa 3 dönüm tarla. 3×20: 60 Bin
  2. Elektrik gideri 10 Bin TL
  3. Su sondajı metresi yaklaşık 100 TL olsa. Yaklaşık 4 Bin TL su sondajı.

60 + 10 + 5 : 75 TL

  • İşletmenizin etrafını güvenlik gereği tel örgü çekmelisiniz. Beton direk yada galvanizli metal direkler var.Galvanizli metal direkler bir kaç lira daha ucuz. Metresi yaklaşık 30 TL civarı.
  • İşletmenizde bakıcı için bir ev gerekli olacak. Sizlere tavsiyem prefabrike evler. 60 metre karelik bir ev işinizi görecektir. Su basmanını attıktan sonra firmalar evinizi getirip kuruyor. Isı yalıtımı gayet iyi.Elektrik ve su tesisatı çekilmiş. Dayanıklı, depreme karşı sıfır risk. Banyo ve tuvaleti içinde kutu gibi bir ev.
    Büyükbaş Besi Çiftliği Maliyeti ve Nasıl Kurulmalı
  • Hayvanlarınız için açık besi yapacağız. Kuzey kısmını kapatıyoruz 3 tarafı açık ve üstü kapalı bir mekan.Bunun için yerden 50 cm ile 1 metre yüseklikte bir su basmanı beton atılacak.İlk başta 20 hayvan ile başlayacaksak, yaklaşık 450 metre karelik bir kapalı alan yetecektir. 5 hayvanlık padoklar (koğuşlar) halinde yapacağız. Su basmanı atarken kalıplar çakıldıktan sonra fazla beton gitmemesi için kalıbın için taşlarla doldurulmalıdır. Daha sonra çatlama çökme yapmaması için taş araları belirli miktar mıcır ve doldu toprağı ile doldurulur ve hasır demirler serildikten sonra beton dökülür.Temel ve direkler gibi teknik detayları yazmıyorum ki ben usta değilim bu işi uzmanlara danışmalısınız. Fakat su basmanı genişlemeye müsait olmalı ilave su basmanı atılarak çiftliğiniz zamanla büyümeye açık olmalıdır.
  • Çatıyı ve kuzey kısmı iyi bir araştırma ve örnek damları inceleyerek demir profil ve saçlardan kapatıyoruz. Bu işi de yaparken damımız büyümeye müsait olacak şekilde olmalıdır.
  • Sizlee başka bir önerim biraz radikal olacak. Bu büyük başlar doğada yaşamak için yaratılmış varlıklar. Zor doğa koşullarında hayatta kalabilirler. Bu yüzden tamamen açık bir besi tesisi yapabilirsiniz. Sadece yemlerin olduğu yerleri yarım bir saya ile kapatıp büyük bir padokta 15 hayvan bir arada yaşayabilir. Padoğun ortasında bir sunni tepe oluşturunuz ki yağmur yağdığında hayvanlar su için de kalmamak için o tepenin üstünde duracaklardır. Bu hayvanlar -20 dereceye kadar rahatlıkla yaşar sadece yem tüketimleri soğukla birlite artar.Sizn hayvan cinslerini araştırarak soğuğa dayanıklı hayvanları bulabilirsiniz ki en narin danalar bile -20 derecelere bence dayanıklıdır ki daha önceden bu konu hakkında bir şeyler okudum yada duydum. Bu tesislerde kurum maliyeti çok düşüktür.Fakat her tülü mesuliyet size aittir.

Ara Maliyet Toplamı:

  1. 7 Bin TL tel örgü.
  2. 25 Bin TL su basmanı.
  3. 25 Bin TL çatı kapaması
  4. 40 Bin TL bakıcı evi.

6 + 25 + 25 + 40 :96 TL

  • İyi kötü işinizi görebilecek bir traktör gereklidir. İkinci el bir traktör almalısınız. Gübre taşıma, yem taşıma vb bütün işlerinizi bu araçla göreceksiniz.Kasa, sıyırıcı, kepçe vb. aletleri ikinci elden yada eş dosttan ödünç alabilirsiniz.
  • Hayvanlara otomatik su çanakları sisteminin kurulumu.
  • Yemlerinizin karıştırabilecek.Kuru otları yenilebilecek hale getiren olmaz olmaz yem karma makinesine ihtiyaç vardır. Elle yem karıştırma devri bittiği gibi daha maliyetlidir.
  • Süt sağma makinesi.Besi çiftliğinde ineğin ne işi var demeyin. Besi çiftliğine mutlaka bir kaç baş inek gereklidir.İneğin sütünden elde edilen gelir ile bakıcı aylığı ve kendi yeminin giderini karşılayacaktır.Ayrıca bu ineklerin buzağıları yanınıza kar kalacaktır. Bu yüzden süt sağma makinesi gerekli.
Büyükbaş Besi Çiftliği

Ara Maliyet Toplamı.

  1. 25 Bin TL traktör.
  2. Traktör ekipmanları 15 Bin TL
  3. Su tesisatı 3 Bin TL.
  4. Süt sağma makinesi 1 Bin TL
  5. Yem karma makinesi 25 Bin TL
  6. Elektrik tesisatı 2 Bin

25 + 15 + 3 + 1 + 25 :69 TL

Besi Çiftliği

Önemli noktalara değinecek olursak

  • Açık besi akdeniz iklimi gibi kış ayların ağır geçmedi yerlerde yapılır.Kışları soğuk geçen yörede kapalı besi yapılmalıdır.
  • Açık besinin yapıldığı iklimlerde yazlar çok sıcak geçtiği için sıcaklıkla mücadele önem verilmelidir. Aşırı sıcak süt ve et veriminde düşmeye neden olur.Bunun için tavanda ısı yalıtımlı tavan yapılabilir, yerde yüksek tutulur, fanlar kullanılır yada ısı duyarlı su püskürtme sistemi kullanılır. Sevgili girişimciler hayvanlarınızı sıcaktan korunmak için yapılan her harcama size kat ve kat geri gelecektir. Hiç bir şekilde huzili bir harcama olmamakla beraber zaruri bir harcamadır. 30 derecelik bir tesis içinde hayvanlarınız kilo alamadığı gibi hasta olur.
  • Padoklar eğimli yapılmalı. Çünkü gübre temizlemesi çok zahmetli olabilir.Padok arkasında servis yolu bırakılırsa traktörle gübre temizliği kolay olur.Padok ortalarında sunni hafif bir tepe olabilir.
  • Arazilerinize mısır, yonca gibi kaba yem bitkilerini ekmelisiniz. Kendi araziniz yoksa mutlaka araziler kiralayın. Günümüz şartlarında kaba yem, besici tarafından üretilmelidir.
  • Çatı sisteminde iki çatının birleştiği tepe noktada havalandırma için açıklık bırakılmalıdır.Bu açıklık baca tepesi gibi olmalı.Hava sirkülasyonuna imkan tanırken yağmur suyunun girmesine engel olmalı.
  • En yeni ve en pahalı makinelerden almayın. Bunu yaptığınız taktirde borç batağına girersiniz.
  • Yaz sıcaklığından hayvan korunmazsa diğer hayvanların sıcaklığı idrar ve gübrenin buharı ile hayvan damda hamlar ve sindirim sistemi sorunu ve iştahsızlık baş gösterir.Kilo alımı yavaşlar. Bunun için damın içine fanlar koyarak hayvanları rahatlatabilirsiniz.
Besi Çiftliği
  • Her ne kadar bakıcınız iyi de olsa mutlaka hayvanlarınızın başında olmalısınız. Bu en önemli unsurlardan biridir.Hayvancılıktan tam anlamasanız da başında durmalısınız.
  • Gübrelerin toplanacağı yeri daha önceden belirlemelisiniz.Daha sonra sorunlar yaşamayın.Ruhsat olayını bir araştırın. Arazinizde suyunuz iyi olmalı. İncecik akan bir su ile dam işi dönmez. Ayrıca hayvanlarınızın idrar sularını kanalize edebileceğiniz bir yer olmalı.Bu idrar suları komşunun arazisine gider ve oradaki ağaçları kurumasını sağlarsa yasal olarak başınız belaya girer. İdrar pis sularını küçümsemeyin.
  • Damınızı kurarken rüzgar yönünü dikkate alınız.
  • Kuruluşta gübre yöntemi, yatak yerleri inek konforuna göre dizayn edilmelidir
  • Besi çiftliğinizi kurdunuz, hayvanlarınızı aldınız.Elinizde epeyce bir nakit para olmalı.Zira besi yemleri çok pahalıdır.Dana başı günlük 13 TL kadar yem parası verebilirsiniz. Bu fiyat konusunda uzman değilim bu nedenden dolayı bir bilene danışın.
  • Besi çiftliği kendisini en az 6 yılda amorti etmelidir.
  • Murphy’nin kanunlarını unutmayın: Bir işin ters gitme olasılığı varsa ters gider.
  • Besi sığırcılığında yemlik mesafesi hayvan başına en az 40 cm olarak hesap edilmeli, mutlaka bir karantina padoğu plana konulmalıdır.
  • Besicilik yapanların tecrübelerinden olabildiğine yararlanın.Onlara dışarıda yemek söyleyin o arada önemli bilgiler edinin.
  • Yemciler hayvan besiciliği konusunda bilgi sahibidirler.Onlarla sohbet edin.
  • Besi çiftliğinde yemleri koyabileceğiniz depolarınız olmalı.
  • Ahır yerden yüksek olursa temizlik, gübre taşıması, yem indirmesi, hayvan indirmesi kolay olur. Havadar olur.
  • Yere beton atıldıktan sonra hayvanların düşmemesi için betonun üzerine oluklar açılmalıdır.
  • Her şeyi kayıt altına alınız.Hayvanları aldığınız tarih kiloları, alınan yemler vb..
  • Besi çiftliğin sıcaklığı 38 dereci bulması halinde hayvanlarda kilo alımında ve hastalanmalarında bir takım sıkıntılar çıkar.
İnek

NOT: Bu besicilik konusunu araştırınca kışların sert geçmediği bölgelerde besiciliğin tamamen açık besi olarak yapılması gerektiği kanısına vardım.Daha az maliyet, sıcaklık stresi ile mücadelede faydalı olduğunu düşünüyorum. Yem yenilen yerin ve padoğa doğru bir metrenin kapatılması yeterli olacağı kanısındayım. Ayrıca padoğun ortasında sunni bir tepenin olması doğru olacaktır. Kuzey cephesi ve hakim rüzgarların olduğu yönler Bu görüşüm tamamen  kendi görüşümdür asla yatırım önerisi değildir.

Önemli Notlar

Besicilikte giderlerin büyük bir kısmını yem giderleri oluşturmaktadır.

Yem giderleri %82

Bakıcı giderleri %8

Veteriner %4

Koruyucu sağlık %3

Enerji %1

Bu giderler işletmenin kendisine has yapısı ile değişmeler yaşanabilir. Örneğin hayvanların az olduğu bir işletme bakıcı giderlerinin oranı artar.

İşletme kaba yemi kendisi yetiştirmesi halinde yem giderleri %60 kadar düşebilir.

Bir canlı hayvan ağırlığının yüzde %2 sine yakın kuru madde tüketmelidir.

Bir hayvanda kendi ağırlının %55 ile %60 civarı karkas eti bulunmaktadır.

Besi Çiftliği

 

Büyükbaş çiftlik kurmak isteyenlere öneriler videoları izlemek izlemek için tıklayınız

Tüm bu yukarıdaki öneriler kişisel olup sorumluluk size aittir. Site olarak sorumluluk kabul etmemekteyiz. 

Hakkında velikz

27 yorumlar

  1. İdris YAĞMAHAN

    Merhaba;

    Değerli bilgileriniz için teşekkür ederiz.

    Devlet destekli ahır işletmeleri, destekler hakkında danışmanlık, ahır projeleri, ahır inşaatları ile firmamıza ulaşabilirsiniz.

    http://www.serprofil.com

  2. Değerli bilgilerinize dolayı teşekkür ederim

  3. İdris YAĞMAHAN

    2. kez sayfanıza ulaştım, bilgileriniz gerçekten çok değerli.

    Çadır sistem ahır yaptırmak isteyenler daha uyguna mal edebilir.

    Detaylar için sizi ve sayfa ziyaretçilerinizi internet sitemize davet etmek istiyorum..

    http://www.hazircadir.com
    http://www.serprofil.com

  4. Slm ben 50 baslik sut ciftligi kurmak istiyom ve bu isi kredi ile yapmayi dusunuyom sizce yapmalimiyim 50 donumluk yerim var ekecek

  5. alpaslan ünlü

    merhaba
    ben istanbul da yaşıyorum memleketim olan konya ya dönme kararı aldım genç girişimci olarak hayvancılık yapmak istiyorum ilk etap da 50 büyük baş olarak düşündüm fikriniz benim için değerli olduğu için soruyorum sizce yapmalı mı yapmamalı mı bir de ne kadar bütçe ayırmam gerekli

    • Hocam artık hayvancılık dışarıdan görüldüğü gibi değil. Çünkü kıymanın kilosu markette 29 TL . Kasaplar marketlerle mecbur rekabet etmek zorunda kalacak ki sizden üreticiden karkas eti 20 TL ye ancak alacak. Bu durumda üretici para kazanabilmesi için kaba yemi neredeyse tamamını kendisi üretmek zorunda. Bence çok çok iyi planlama ile bu işe girilmeli. Kervan yolda düzülür diye yola çıkmak çok riskli. Hayvanların maliyeti, yem miktarı ve maliyeti, bakıcı parası, kullanılan su gibi her şeyi araştırıp tek tek yazılmalııdır. Ayrıca tesisi en az maliyete kurmalısınız. Karar sizin

      • Bence haklısın kasaplar şuan etin kilosunu 30 liraya alıyor!!.Bir yetiştirici olarak söylüyorum hayvan hakkında bir bilgiye sahip değilseniz para kazanamazsınız doğan bir buzağıyı nasıl besleyeceğinizi bilmiyorsanız bir inek düve ve dana nasıl daha ekonomik beslenir bilmiyorsanız para kazanamazsınız.Rasyon,döl verimi,hayvan besleme hakkında bilginiz olması gerekir.Unutmayın bir canlıyla uğraşıyorsunuz onun fizyolojisini bilmeniz gerekir

    • en az 450.000 tl gözden çıkar 🙂

      bende kullanmaya müsait alan var düşünürsen
      mail at

  6. merhabalar bilgileriniz benim icin degerlı 5 donumluk arazim var ve bir arkadasımla ortak ilk etapta 50 baslık ciftlik kurmak istiyoruz bu alan sizce yeterlimi ve ne kadar bütçe ayırmalıyız tesekkürler..

    • Dışarıdan bu konuda net bir bilgi vermem mümkün değil. Kusura bakmayınız. Bence o bölgede bir çiftlik sahibine yada bir kaç damı olan çiftçilere çat kapı gidip konuşmanızı öneririm.

  7. çok teşekkürler gayet güzel bir bilgilendirme yazısı.
    TKDK – IPARD destekleri konusunda proje hazırlama danışmanlığı verebiliriz
    iletişim eposta: intersided@gmail.com
    https://twitter.com/intersided

  8. herkese iyi günler.erzincan iline hem süt hem besi çiftliği kurmak istiyotum.eski usulle yapılan ahırım var fakat modern bir ahır istiyorum.padoklu sıyırıcılı yem yolu olan.devlet destekli olanlara müracat ettim hiçbiri çıkmadı.daha uygun olacağı için branda ahırları araştırıyorum.sizce branda yapılarhem ahır hem kaba yem deposu dayanıklı olurmu.ve hayvanlar kışın üşürmü.bilgisi olan varsa burdan paylaşırsa sevinirim iyi günler

  9. 200 büyük baş süt çiftliğini kurmak için ne kadar para güzümden çıkarmam lazım

  10. 5 dönûmlûk tarlama mandıra yapmak istiyorum projeli ams bizim.iklimde kışları kapali olmasi gerekiyor ben besicilik degil damızlık hsyvsn yeristirip yaylım yapıcam nasil yardimci ola bilirsiniz fikir icin

  11. 2.milyon gider

  12. Devlet yardımıyla 100 büyük baş süt Çiftliği kurmak istiyorum yardımcı olurmusunuz lütfen

  13. 16000 metrekare yola sıfır tarlamız var değerli biyerde ciftlik yapmak istiyorum hangi yolları izlemeliyim sizce bu işe girmelimiyim bizim için en iyi devlet destekleri nelerdir yardımcı olur olurmusunuz

  14. 3000 metre.büyük baş besli cifligi kapalı alan 3000 maliyeti nekadar

  15. Besi Çiftliği

    Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.

  16. Mehmet Akbulut

    Tüm yorumları ve proje taslağını okudum. Her biriniz ınanarak ve çok ciddi bir şekilde buradan fikirlerinizi paylaşmışsınız.
    Ben 40 yıl Hollandadada yaşadım işmdi Türkiyeye geldim burada yaşıyorum. İki yıl önce bir kaç arkadaşımla birlikte canlı küçük ve büyükbaş hayvan ithalatı yapıyoruz. Özellikle Avrupadan arzu edilen ülke ve cinsten mallar temin edebiliriz.

    Bilgilerinize sunuyorum.
    işetişim emaili makbulut38@gmail.com

  17. Ooo bilen kimse yok. Reklam sayfası gibi olmuş. Yazıyı yazan dabilmiyor soranlarda yıl 2022 oldu hayvancılık yatırımı Bayaa zorlaştı. Çok meraklı olup yatırım yapmak isteyenler yabancı kaynakları araştırsınlar maliyet hesabı bu gün zor da onu da bilen biri hesaplar. Önemli olan çok para harcamak değil hayvanı doğal ortamında nasıl yaşıyorsa o şekilde barındırabilmek. Kaba yem üretmek değil hangi ürün çok kazandırıyorsa onu ekip gerekli malzemeleri satın almakveyakaba yem iyi kazandırıyorsa kabayem ekmek… Neyse artık küçük yatırımcı yatırım yapamaz zaten büyükten burayı okumaz hayırlı işler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir