Anasayfa / Bilgi / Çiftçilik / En İyi Yonca Tohumu Hangisi
Yonca Tohumu

En İyi Yonca Tohumu Hangisi

Contents

En İyi Yonca Tohumu

Yonca tohumu hakkında biraz irdeleme yapacağız. Sizlere en iyi yonca tohumu hakkında bilgiyi doyurucu bir şekilde vereceğim. yonca dünyada en fazla yetiştirilen kaba yem bitkisidir. Yüksek protein değeri, hızlı büyümesi, çok yıllık bir bitki olması vb özelliklerinden dolayı çok tercih edilir. Yağmurlama sulama sistemi en uygun olanıdır. Aşırı göllendirerek yapılan sulamanın köklerin çürümesine yol açabilir.

Yonca Tohumu

Yonca Tohumu Seçimi.

Yonca tohumu seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli özellik iklim olmalı. Yonca tohumları yetiştirme şartlarına göre farklı özelliklere sahiptir. Soğuk bölgeler için ayrı yonca tohumları varken ılıman iklime sahip bölgeler için ayrıca bir yonca tohumu çeşidi vardır. Öncelikle bulunduğunuz bölge hangi iklim tipine girmektedir.

Örneğin bulunduğunuz bölge kıyı şeridi ve sıcaklık sıfır altına pek düşmüyorsa siz ince belli bol yapraklı, yılda 9 biçim yapılabilen erken uyanan yada uyumayan yonca tohumu ekmelisiniz. Bu yüzden yonca tohumu almadan şunu bilmeniz gerekli.

  1. Dormansi Değeri.

Dormansi değeri yoncanın soğuya dayanıklılığını bir anlamda ifade eder. Örneğin Dormansi değeri 3 olan yonca Soğuk bölgelerde yetişebilir Bunların gövdeleri kalın ve yılda biçme sayısı azdır. 3 yada 4 biçim anca yapabilirsiniz.Tabi bu sizin bakımınıza ve havanın o yılki duruma bağlı olarak değişebilir.

İç Anadolu gibi normal karasal iklimin hakim olduğu alanlarda dormansi değeri 5.5 yada 6 olan yonca tohumunu ekebilirsiniz.Tabi bu bölgedeki yüksek alanlarda araziniz varsa durum değişir.Erciyes dağında bir arazini varsa daha düşük dormansi değeri  yonca tohumu ekmelisiniz. Bu yoncalarda gövdeler kalın yapraklanma 5 parmak kadar yukarıdan başlar kardeşleme sayısı azdır yılda 6 yada 7 defa biçim yapabilirsiniz. Bakımınıza göre bu sayıdeğişebilir.

Yonca Tohumu

Kıyı bölgelerde hava sıcaklığı sıfır altına düşmediği bölgelerde  dormansi değeri 7- 8- yada 9 olan yonca tohumu ekebilirsiniz. Bu yoncalar protein bakımından zengin kardeşleme ve yapraklanma oranı yüksek boyu 1 metre üzerine çıkabilen yılda 9 biçim yapılabilen bir yonca çeşididir. İnce bellidir.

Bu yüzden bulunduğunuz iklime uygun bir yonca tohumu almalısınız. Yonca tohumu alırken mutlaka ama mutlaka tohumun dormansi değerini sorunuz. En kaliteli ve pahalı yonca tohumunu alıp yani protein oranı yüksek, ince belli bol -yapraklı dormansi değeri 8 olan bir tohumu Erzurum yaylasına ekerseniz verim alamazsınız. Yani kaliteli ithal tohum verim demek değildir.

Dormansi değeri yüksek olan yoncaların tohumları pahalı olur.Nedeni ise bu yoncalardan elde edilen tohum miktarının az olmasıdır.dormansi değeri yüksek olan kalın belli yoncaların tohumları fazla olur bu yüzden biraz ucuz olur. Buna dikkat ediniz.

Yonca Ekimi Nasıl Yapılmalı

  1. Ekim Öncesi Toprak Hazırlığı

Yonca yetiştiricliği

Yonca ekiminde dikkat etmeniz gereken bir kaç unsur vardır. yoncalar toprağın 0.5 cm ile 2.Cm arasında ekebilirsiniz. Yonca çok arsız hemen yeşermeye uygun bir bitkidir.Bu yüzden toprağın çok altına ekilmesi halinde çıkma olasılığı zayıftır. Yani derin bir ekim sonrasında yonca çıkması zayıftır.Bu yüzden yoncanızı çok derine ekmeme de dikkatli olunuz. Çiftçilerimizin hata yaptığı bir nokta şudur.

Yonca ekimi sırasında toprağı iyice kabarttığımızda şu sorun ortaya çıkmaktadır. Tohum dikim aletini tarlaya soktuğumuzda alet toprağın içine oturacak ve tohumlarınız derine ekilecektir. Bu yüzden toprağınız ekime hazırlarken patlatma yada sürme sonrası tarlanız epeyce kabardıysa mutlaka bir silindir ile toprağınızı sıkıştırın.Daha sonra tarım aletini sokun ve uygun bir ekim yapınız.

2. Yonca Ne Zaman Ekilmeli.

Yonca ekimi için kıyı bölgelerimizde Sonbahar mevsiminde Ekim ayı uygundur.Donlar başlamadan ekilmelidir. Fakat İlkbahar aylarında donlar bitiminden sonra da ekilebilir. İç bölgelerimizde İlkbahar ekimi yapabilirsiniz.

3. Yonca Tohumu Dönüme Ne Kadar Atılır.

Yoncayı makineli bir şekilde ekiyorsanız toprağınız iyi hazırlamış iseniz dönüm başına 2 KM yeterli olabilir. Elle yonca ekecekseniz eğer 2 katına yakın bir tohum atmalısınız. Fakat günümüzde yonca tohumları çeşitli maddelerle kaplı bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Yonca her geçen gün kardeşleme sayısı ile tarlanızdaki seyrek yerleri doldurur.

Yonca Çeşitleri

Yonca Çeşitleri epeyce var fakat sizlere bir kaçını yazacağım

Kayseri Yonca

Kayseri Kaval Yonca Çeşidi

Sunter Yonca Çeşidi

Elçi Yonca Çeşidi.

Pioneer Yonca Çeşidi

Prosementi Yonca

Yoncada Gübreleme Nasıl Yapılır

Yonca bitkisi havadaki azotu kendi topladığı için azot gübresi istemez. Kış ayına girerken kök geliştirici gübre alınmasında fayda vardır

Yonca Tohumunda Kaplama

Kaplı Yonca Tohumu

Son yıllarda yonca tohumunun çeşitli kimyasallarla kaplama yapmaktadırlar. Bunun faydaları olduğu gibi kaplamalarda şu sıkıntı vardır.Kilo basa. Örneğin 4 kilo kaplamalı yonca tohumu aldıysanız bunun oran vermek istemiyorum ama bir kısmı kaplama ağırlığıdır bu yüzden ekim yaparken bunu göz önünde bulundurunuz.

Yonca tohumunun kaplama özelliğine göre değişmekle beraber bazı tohum firmaları yonca tohumlarını özel bakteri, mantar ilacı, azot bakterisi vb. maddelerle kaplamaktadır. Bu sayede tohum daha dayanıkla hale geldiği iddia edilmektedir. Bu konuda tam anlamı ile bilgi sahibi değilim.

Yonca Ekim Maliyeti

Yağmurlama Sistemi

Yonca ekimi çok maliyetli bir ürün değildir. Yonca ekimi yapılacak arazi öncelikle tesviye edilir. Yani düzeltirilir. Daha sonra sürülür yada tırmık çekilir. Bir alet ile toprak kabarık ise bastırılır. En son ekimi yapılır.

Tohum maliyeti: Ekeceğiniz tohum cinsine göre değişmektedir. Tohum çeşitleri 18 TL ile 25 TL arası değişmektedir. Dönüme makine ile ekecekseniz 2 yada 3 kg. Elle ekecekseniz 4 kg kadar atabilirsiniz.

Sulama sistemi için yağmurlamayı tercih ederseniz iyi olur. Yağmurlama sistemi için fiyat almalısınız. En çok maliyet tohum ve sulama sistemi.

  • Yer sularının çok yüksek olduğu bölgelerde yoncadan verim alınamaz.
  • Yonca bitkisinin kökleri çok derine gittiği için toprak biraz yumuşak olması gerekli. Bunun için ekim öncesi iyi bir toprağı işlemede fayda var. Yonca hafif kireçli, tınlı-kumlu, kumlu-tınlı yapıda ve yeterince nemli bulunan toprakları sever.
  • pH 6.5’den düşükse gerektiği oranda kireçlenmelidir.
  • Yonca tohumu çok küçük bir tohum olduğu için arazi iyi tesviye edilmeli yağış sonrası bir kaymak tabakası oluşmamalıdır. Kaymak tabakasından tohum çıkmakta zorlanacaktır.
  • Arazi yabancı otlardan iyi temizlenmelidir.İlk etapta yonca yabancı otlarla mücadele edemez fakat büyüdümü de yabancı otları siler süpürür.

Dikkat: Yonca kesimi yapıldıktan hemen sonra yapılan sulama kişisel gözlemime göre yoncaya zarar verebiliyor. Şöyle ki yonca kesimi yapıldı ve iki gün kurumadan sonra yonca kaldırıldı. Yonca sapları daha kendini onaramadan hemen sulama sanırım saplarından içeri giren su nedeni ile yonca kökünde çürüme yapıyor. Ama bazen su o kadar gerek duyuluyor ki kaldırır kaldırılmaz hemen su verilmesi gerekiyor. Eğer kesimden sonra bir iki gün fazla bekleme durumu varsa bekleyiniz. Sezon sonunda çeşitli nedenlerden dolayı seyrelme gösteren yerlere elinizde yonca tohumu varsa saçınız.

Öneri-2: Yonca ekmeden önceki tarla hazırlığı hayatı bir önem taşımaktadır. Gerçekten laf olsun diye söylemiyorum. Tarla hazırlığı sizin ileri ki yıllarda para ve ürün kaybına yol açabilir. Şöyle ki yonca ekimi öncesinde tarlayı lazerli listem ile güzel bir tesviye ettiğinizde yani düzlediğiniz de sulama maliyetleriniz aşırı derece de azalacaktır. Yağmurlama sulamanın yanında salma sulama ile tarlanızı sulayabilirsiniz. Örneğin uzun ve geniş karıklar yaparak bu karıklara su ile doldurabilirsiniz. Fakat mutlaka sakıncaları da bulunmaktadır. Bunu da yazmak isterim fazla sulama sorunlara yol açacaktır sonra demedi demeyin.

ÖNEMLİ: Yukarıdaki bilgiler çiftçilere bir nebze yardımcı olması için yazılmış olup bu konuda bir uzmanlığım yoktur.Kişisel araştırmalarımdan edindiğim bilgilerdir. Bu yüzden yaptığınız yonca uygulamalardan tamamen siz sorumlusunuz.Bu konuda bir sorumluluk kabul etmem. İlçe tarım müdürlüklerinden uzman görüşü almanızı şiddetle tavsiye ederim.

 

 

Hakkında velikz

4 yorumlar

  1. Sunter yoncasından çok memnun kaldım bu sene köyümüzden daha bir sürü ekecek var herkese öneririm

  2. I see you don’t monetize your page, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks every
    month because you’ve got hi quality content.
    If you want to know how to make extra bucks, search for: Mrdalekjd methods for $$$

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir