Anasayfa / Genel / Google Adsense Reklam Ağı

Google Adsense Reklam Ağı

Adsense
Adsense

İnternet reklamcılığının lokomatifi olan Google Adsense bu alanda oldukça büyük bir paya sahiptir.Adsense reklam ağına başvuran internet sitelerini belirli bir elemeden sonra kabul eder ve düzenli aralıklarla ya botlarla ya da çalışanlarca kontrol edilir.En büyük özelliği sitenizin google tarafından taranıp siteye uygun reklamların çıkmasıdır.Örneğin eğitim içerikli sitenizde dershane, kitap kırtasye gibi eğitim ile ilgili reklamlar çıkar bu özellik hem reklam yayınlayanı memnun eder hemde reklam vereni.

Gösterim sayısının önemi bu sistemde pek önemi yoktur denilsede.Reklam yayınlayanların  sayfa gösterimi az fakat tık oranları yüksek ise mutlaka daha fazla gelir elde eder. Örnek verecek olursak 100 tekil hite sahipsin 300 sayfa gösterimi var ve bu siteden reklamlarına 70 tık aldın.Google sizin sitenizin tam bir niş konuya sahip olduğu düşünür ki büyük ihtimal öğledir  ve kazancınız yüksek olur.Tık başına daha fazla ücret verir. Kısaca niş konuyu değineyim.Özel bir alanda yapılmış olan site.Kendimden bir örnek vereyim bir tane eğitim içerikli sitem var ve tık oranı yüzde 2 civarı iken ki reklam yerleşimimin iyi. Bir tane sitem var bir turstlik tatil yeri için.Bu sitedeki reklam yerleşimi çok kötü olmasına rağmen yüzde 15 lerde geziyor ve tık başına verilen ücret gayet iyi.Neden bu kadar fazla tık alıyor.Çünkü sitemde o bölgenin otellerinin verdiği reklamlar dönüyor ziyeretçilerin amacıda o bölge hakkında daha detaylı bilgi toplamak olduğu için direk bu bağlantılara tıklıyor.

.Bu reklam modeli CPC (cost per click) ya da Türkçesi Tıklama Bazında Maaliyet reklam modeli deniyor.

Reklam tıklama ücretleri ise çok adil yapılmaktadır.Fakat özgün reklam rekabetinin fazla olduğu ve aksine bu alanda sitelerin az ve belirli bir konuda olan siteler iyi kazanır.Bunun yanında  siteniz “çöplük” denilen sitelerden ise tıklama başına 0,01 $ bile alamazken kaliteli bir sağlık sitesi ve az bulunan içeriği varsa tıklama başına 1 $, hatta dil olarak ingilizce ise de bu rakam 10$ a bile çıkmakta.Çöplük siteler her telden kalitesiz paylaşımların olduğu copy paste cenneti ise bu kategoriye girebilir.

Google  sahte tıklamalara karşı çeşitli önlemleri vardır.Bu sahtekarlığı önlemek için adsense botları reklam ağındaki siteleri düzenli, ayın belirli günlerinde gezmektedir.Ayın 15 inde adsensenin çok gelişmiş olmayan botları dolanırken ayın 1 gibi en babaları dolanmakta.Bu botlar çeşitli oraritma ile yerleşimlerin kurallara uygunluğunu gibi vb konuları incelerken aynı api den gelen sık tıklamaları otamatik olarak saymamakta.Bu girişim düzenli olarak devam edilirsi ya uyarı, ya domin banlama, yada hesap kapatma gibi cezalar verilmektedir.

Buna ek olarak, Google AdSense’e kayıtlı olan web sitesi yayıncıları, ziyaretçilerine Google web ve site araması sunabilirler. Böylece yayıncılar, arama sonuçları sayfalarında gösterilen Google reklamları üzerinden para kazanırlar.

Google reklam verenlere de çok büyük kolaylık sağlar anlık reklamları kontrol eden reklamveren bu panelden coğrafi bölge hedeflemesi, siteleri belirleme, anahtar keli gibi bir çok kriteri göz önüne alarak reklamını yayınlar.Örnek bir başlangıç seviyesindeki panel görüntüsü.

Adsız

Çoğu kişinin sandığının aksine Google Adsense sistemi aslında Çok büyük bir devrimsel bir buluş değildir. Google bu sistemi geliştirip ticari kullanıma açmadan önce söz konusu reklam sisteminin teknolojisi WordNet, (1990lı yılların meşhur arama motoru ve-reklamcılık şirketlerinden birisidir) firmasının kurucusu olan George A. Miller tarafından geliştirilen ve bu reklam sistmeinin dizaynında Brown Universesinden James A. Anderson, Jeff Stibel ve Steve Reiss gibi gelecekte büyük ticari atılımlara imza aran çok sayıda parlak öğrenci, Profesör tarafından geliştirilmiş bulunan Simpli reklam sistemine dayanmaktadır

Google Adsense servisini Mayıs 2005 100 tane seçkin sitede uygulanarak başladı.Sahte tıkları tespit için çerez ve değişik algoritma ile çalışan botlar ile önlemeye çalışıldı ve başarılıda olduğu görüldü.

Biraz internetten topladığım bilgilerle soru ve cavap yapalım

Konu: Google Adsense nedir?

Cevap: Google AdSense web site yayıncılarının içerik sayfalarında konuyla ilgili Google reklamları göstermesi ve para kazanmasının hızlı ve kolay bir yoludur. Program ücretsizdir ve Google sitenizdeki veya arama sonuç sayfalarınızdaki her geçerli tıklama için ödeme yapar.

S1: Google adsensede siterlerin kabul süresi nedir

C1: Min 2, maximum sonsuz.Fakat 1 günde adsense hesabınızı onaylatmak için google arama matoru oluşturun ve sayfadan başvurunuzu yaptığınızda 1 gün maksimum 2 günde geri dönüşüm oluyor.Tecrübeyle sabittir.

S2: Sitemin hostcusu yurt dışında sorun olur mu?

C2: Hayır.

S3: Google Adsense’ye başvurunun  geri dönüş kesinlikle oluyormu?

C3: Olumlu veya olumsuz evet idi zamanında ama geri dönüşümü 1 sene geçmesine rağmen hala cevap bekleyenler varmış.

S4: Kazancım üzerinden vergi kesiliyor mu?

C4: Hayır.

S5: Neden sitemde Google Hizmet Reklamları çıkıyor? Bazen adsense reklamı yerinde Yok okyonusun en derin yeri kaç km, yok Dünya Güneş’ten ne kadar uzak diye reklamlar çıkıyor bu ne ki ?

C5: Google bazen içeriğinize uygun reklam bulamadığında bu tarz reklamlar çıkar nedenleri şunlar olabilir.

-Ya içeriği yeni eklediniz o yüzden adsense botları tarama zamanı bulamadı ve içeriğe uygun reklamı hazırlayamadı.

-Ya adsense kodlarını sitenize yeni koydunuz sitenizin taraması tam olarak gerçekleşmedi

-Ya da sitenize uygun bir reklam bulunamadı.Google bir şeyler aramak için zaman kazanmak için bu tarz bir uygulama yapabilir.

S6: Peki bu sorun geçicimi.

C6: Sorun sayılmaz, Evet.

S7: Birden fazla kurallara uyan sitem var ve birisiyle kabul edildim.Diğerleri içinde başvuru yapmak zorundamıyım?

S9: Başvuru yaptım siteniz onaylamadı diye mail geldi.Ve sorunu düzelttim tekrar başvuru yapmaya hakkım?

C9: Evet var.

S10: Türkçe içerik dışı sitelerimin (ing,alm v.b) kabul süresi ne kadar?

C10: Kabul süreleri tüm siteler için aynı lakin Google Türkçe yeni bir oluşum olduğu için aşırı talep dolayısıyla 20 gün ya da çok çok daha fazla sürede  geri dönüşüm olabiliyor.Diğer dillerde daha az 2,3,4 gün..

S11: Tüm klik oranları aynımı.

C11: Hayır değil.Bunu reklam veren ve Google ayarlıyor.

S12: Hile yapsam Google yermi?

C12: Türk yayıncılarının şevkini kırar ve zaten kötü olan imajımızı biraz daha bozarsınız ne kendinize nede diğer kişilere hayrınız olur. Google hile yemez ve direk siteler deaktif edilir.

S15: Hem reklam hem arama koyabiliyormuyuz? Veya birden fazla reklam koyabilirmyiiz ?

C15: 3 adet bağlantı birimi reklamı, 3 adet reklam, 3 adet site içi arama koyabilirsiniz.Siz daha fazla kaysanızda sitenizde gösterilmez.

S16: Google arama kodunu siteme yerleştirdim.. Arama gözüküyor yalnız sitelere tıklanıldığında para kazanamıyorum?

C16: Yalnızca reklam verenlerin seçtiği arama kelimelerinde özel google reklam alanları çıkar. Bu reklamlara tıklanıldığı zaman para kazanabilirsiniz ve bu reklamlar üst tarafta tablelarla ayrılmıştır diğer sitelerden.

S18: Adsense hakkındaki google ile hangi mail ile bağlantıya geçebiliriz.

C18: adsense-tr@google.com adresine mail atabilirsiniz.

S19: Google’ın hesabımı hala aktif etmediğini nasıl anlıyabilirim?

C19: http://www.google.com/adsense adresinden mail adresiniz ve şifrenizle giriş yaptığınızda alıcağınız mesaj şu şekildedir. “Bu login için bir AdSense hesabı mevcut değil. Başvurunuz henüz inceleme aşamasında. Başvuru tarihinizden sonraki bir hafta içinde başvurunuzu inceleyeceğiz ve size bir e-posta göndereceğiz. AdSense’e katılmaya hak kazandığınızda hesabınıza giriş yapabilecek ve programı kullanmaya başlayabileceksiniz” Eğer bu mesajı görüyorsanız beklemeye devam edin google olumlu ya da olumsuz size geri dönecektir.

C21: Normal raporlarınız her saat fakat 30 dakkaya yakı bir zamanda kazançlar güncellenmektedir

S25: Ödemeler nasıl ödenir

C25:Adsense ödemeleri ya çek ile ya da eft sistemi ile yapar.

S27: Adsense reklamlarının renklerinle oynayabilirmisiniz.

C27: Sayfa bileşenleri reklamların herhangi bir kısmını kapatmamalı ve metin, adres gibi reklam bileşenlerinin renkleri görünür olmalıdır. bu kural dahilinde ise reklamların borderı ya da rengiyle istenildiği gibi oynanabilir.. Ama önemli olan url, açıklama ve başlığında gözükür olmasıdır..

S33: Adsensede ne tür reklamlar var

C33: Resim reklamlar, metin reklamlar yada duruma göre her ikisi aynı anda.

Hakkında velikz

Bir Kişi Yorum Yapmış

  1. güzel paylaşım elinize sağlık..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir