Anasayfa / Sağlık / Karaciğer Yağlanması Nedir – Bitkisel ve Alternatif Tedavi Yöntemleri
Karaciğer Yağlanması

Karaciğer Yağlanması Nedir – Bitkisel ve Alternatif Tedavi Yöntemleri

Contents

Karaciğer Yağlanmasına Alternatif Tedavi

Karaciğer Nedir Ne İş Yapar

  • Karaciğer insan vücudundaki en büyük organ özelliğini taşır ve hayati öneme sahip bir organdır.  Karaciğer kısa süreliğine çalışmaması halinde bir süre diyaliz ile hayat devam ettirilse de bitmesi halinde ölümle sonuçlanan bir sürece girilir.
  • Karaciğer vücutta bir çok görevi vardır. Glikojen depolanması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, plazma ve protein sentezi, hormon üretimi ve detosifikasyon ayrışma da dahil olmak üzere vücutta daha birçok alanda işlevi vardır
  • Karaciğerin  kırmızı kan hücrelerinin üretimi,  glikojen depolanması, plazma ve protein
    Karaciğer Yağlanması

    sentezi, hormon üretimi, sindirime yardımcı olma, antioksidan temizlik ve detosifikasyon ayrışma da dahil olmak üzere  birçok  işlevi vardır.Karaciğer vücudun bir nevi deney, arge yeridir. Karaciğerde küçük ve karmaşık moleküller ve yüksek hacimli biyokimyasal reaksiyonları gerçekleştirir. Yaşam için son derece mühim bir organımızdır

  • 1,4 ile 1,7 km ağırlığındadır. Kırmızı ile kahverengi arasında bir renge sahiptir. Karın boşluğunun sağ tarafında yer alır. Diyaframın altında yer alır. Safra kesesi ve miğdenin bir bölümünü örter. Karaciğer vücudun kah ihtiyacının 4/3 nü sağlar.
  • Karaciğere giren pis kan ile temiz kan bir birine karışmadan tahliye edilir.Sağdan gelen kan sola, soldan gelen kan sağa aktarılır. 400 ML kan ise karaciğerde hazır tutulur. Yaralanma halinde karaciğer depoladığı kanı devreye sokar.
  • Karaciğer vücutta bulunan fazla şekeri depolayarak kandaki şeker oranını dengeler.
  • Karaciğer yağların sindirilmesi ve sindirilmiş halde bulunan yağların enerjiye dönüştürülmesinde büyük katkısı vardır.
  • Sindirim sisteminden gelen kan içindeki molekülleri parçalayarak kullanılabilir ve vücut içinde saklanabilir moleküller haline getirmek
  • Karaciğer işe yaramayan molokülleri böbreğe göndererek vücuttan atılmasını sağlar.

Karaciğer Yağlanması

Karaciğer yağlanması karaciğer hücrelerin normalden fazla yağ içermesidir. Yağ içeren bu hücreler zamanla çalışamaz hale gelir ve karaciğer yetmezliği baş gösterir. Bu yağlanma erken teşhis edilemezse siroza yol açar. Karaciğer kendini korumak anlamında bir miktar yağ tutar.Bu gayet normaldir.Fakat fazlası zarar haline gelir. Karaciğer yağlanması sonucu yaygın olarak karaciğer iltihabı görülür.

Karaciğer Yağlanması

Karaciğer yağlanmasında, karaciğer enzimleri (AST, ALT) ılımlı olarak yükselir ancak genellikle üst sınırın iki katını geçmez.Bu yağlanmalar zararsızdır. Teşhis edilemez. Zararları pek görülmez.

Karaciğer ağırlığının %5’den fazlasının yağ olması karaciğer yağlanması olarak tanımlanmaktadır. Her 4 yetişkinden birinde karaciğer yağlanması görülmektedir. Karaciğer yağlanması şu şekilde olur. Karaciğerin üzerinde su üzerinde yağ damlaları gibi duran yağ damlacıkları görülür. Kadın ve erkeklerde bu karaciğer yağlanması aynı oranda görülür.

Yağlı Karaciğer Görüntüsü

Karaciğerdeki nekroz (hücre harabiyeti ve ölümü) ilerledikçe olay karaciğer sirozuna zamanla dönüşür. Karaciğer, yağların yakılmasında önemli bir rol oynar. Bu esnada görülen bozukluklar karaciğerin yağlanamsına neden olur.

Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri

Karaciğer yağlanması hemen teşhis edilmez. Ancak ultroson gibi görüntüleme cihazları ile kesin sonuca ulaşılır. İleri aşamadan ise aşağıdaki belirtiler verir.

Karaciğer yağlanması sonucu karaciğer büyür ve diğer organlara zamanla baskı yapmaya başlar ve o bölgede ufak ağrılar başlar.

İlk başlarda karaciğer yağlanmasını tespit etmek oldukça zordur. Başlangıç aşamalarında olan karaciğer yağlanması genellikle başka bir rahatsızlığın araştırılması sırasında tesadüfen teşhis edilir.

  • Kolayca yorulma hali.
  • Karaciğer ileri düzeyde yağlanması halinde kilo kaybı ve iştahsızlık.
  • Sık sık mide bulantısı
  • Karaciğer yağlanması halinde dikkat dağınıklığı bir şeye odaklanamama.
  • Karaciğer işlevini tam yerine getiremediği için sürekli yorgunluk hali.
  • Karın ortasında veya sağ üst kısmında ağrı,
  • Karaciğer işlevini yerine getirebilmek için büyür.
  • Genellikle boyun veya koltuk altı kısmında deri rengi değişikliği,
  • Kas kaybı
  • Sarılık (cildin ve gözlerin sararması)
  • Karaciğer yetmezliği

Karaciğer Yağlanması Teşhisi

Karaciğer yağlanması kan tahlili ile tespit etmek zordur fakat belirtileri tespit edilebilir. Kandaki triglesit, alt, ast, ve kolesterol gibi değerlerin yüksek çıkması karaciğerde bir takım sorunların yaşandığını işaret etmektedir.

Karaciğer yağlanması net bir şekilde CT taraması, ultrason veya MR ile tespit edilir. En net biyopsi ile teşhis edilse de genellik bu yönteme başvurulmaz. Karaciğer yağlanması sonucu karaciğer büyür ve ulstroson görüntüsünde karaciğer üzerinde parlaklıklar görülür.

Karaciğer yağlanmasının 4 aşaması vardır.

1.Aşama (Grade 1): Basit bir yağlanma şeklidir.Zararsızdır.

2.Aşama : Karaciğerde büyüme görülür ve bazı hastalarda halsizlik görülebilir.

3.Aşama: sağlam karaciğer dokusunun bağ dokusuna dönüşümü görülür. Karaciğer fonksiyonlarını yerine getirebilecek sağlam dokular vardır.

4.Aşama: KAraciğer Yağlanmasında siroz En kötü evredir. Karaciğerde fonksiyonlarını yerine getirebilecek sağlam dokular azalmıştır.
[reklam1]

Vücut ağırlığı normalin % 10′ undan fazla olan insanların 2/3 sinde karaciğer yağlanması görülmektedir.Aşırı A vitamini kullanımı, uzun süre damar yolu ile beslenme sonucunda karaciğer yağlanması görülür.

Karaciğer Neden Yağlanır?

Karaciğerin yağlanmasının en genel nedeni alkol tüketimi ve aşırı kilo alımıdır.

Alkole Bağlı Olmayan Yağlanma

Karaciğer düzensiz beslenme sonucu besinleri sindiremez ve aşırı yağlanmaya başlar. Aşırı kiloların hepsinde karaciğer yağlanması olacak diye bir şey yokken yüzde 70 sinde karaciğer yağlanması görülür. Hatta düzensiz ve aşırı kötü beslenme sonucu zayıf denilecek kişiler de dahi karaciğer yağlanması görülür. Normal kilosunun 4 yada 5 kilo üzerinde olan kişilerde de karaciğer yağlanması görülür.

Tip 2 tarzı şeker hastalarında karaciğer yağlanması görülür. Tip1 diyabet hastalarında bu durum gözükmez.

Daha çok 50 yaş üzeri insanlarda karaciğer yağlanması görülür.

Kanda normalin üzerinde kolesterol bulunması karaciğer yağlanmasına neden olur.

Çok hızlı kilo vermek kandaki yağ asitlerinde değişikliğe yol açtığı için karaciğer yağlanmasına yol açar.

Alkole Bağlı Karaciğer Yağlanması

Karaciğer yağlanmasında en fazla görülen nedenlerden biridir. Günde, erkeklerde 60 gramdan fazla, kadınlarda 20-40 gramdan fazla alkol alan insanlarda karaciğer yağlanması görülür. Alkol hiç bir değişeme uğramadan direkt mide ve bağırsaklardan kana geçer ve çok kısa bir sürede karaciğere alkol istila eder.Karaciğerde alkolün parçalanması esnasında karaciğer yağ metabolizması da bu durumdan etkilenir. Yağ asitlerinin işlenmesi gerektiği gibi olmaz ve bozulur, yağ zamanla  karaciğerden atılamaz hale gelir.Sonuçta yağ karaciğerde birikir ve karaciğer yağlanması meydana gelir.

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer yağlanması sonucu yapılacak işler aşağıda sıralanmıştır.

  • Alkol kullananlar alkol kullanmaması.
  • Karaciğer yağlanmasının önünde en büyük engel yapılan spor.
  • Fazla kiloların verilmesi.
  • Liften zengin sebze ve meyve tüketmek şeker, hamur işlerinden uzak durmak.
  • Karaciğer yağlanması için yağdan zengin kuruyemişleri az tüket
  • Karaciğer yağlanmaması için şarküteri ürünleri tüketilmemeli.
  • Tamamen doğal besinlerin tüketilmesi.
  •  Abur cubur, paket ürünlerden uzak durmak.
  • Meyveler aslında çok masum değildir. Aşırı meyve tüketimi ve meyve suların fazlaca içilmesi karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır.
  • Enginar tüketmek (içinde hepatit koruyucu silimarin maddesi var, ayrıca lif, magnezyum, folat ve C vitamini var)
  • Sebze ağırlıklı  beslenme şekli karaciğer yağlanması düşmanıdır.
  • Oligofruktozdan zengin sebzeler tüket (hindiba, soğan, sarımsak, enginar, kuşkonmaz)
  • Düşük kalorili diyet düzenli ve dengeli beslenme karaciğer yağlanmasını engeller.

Karaciğer Yağlanmasına Bitkisel Tedavisi

Elma Sirkesi:

Karaciğer yağlanmasına elma sirkesi çok iyi gelir. Karaciğer yağların giderilmesi sağlar. Ayrıca,
karaciğerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Karaciğerin daha stabil çalışmasını sağlar.

Ilık suya bir miktar elma sirkesi koyun. Suyun içine isterseniz bir bal koyun. Yemeklerden 30 dakika kadar önce için.Günde iki defa uygulayabilirsiniz. Bir ay kadar devam ediniz. Mideniz hassas bir yapısı varsa kullanmayınız.Bitkisel kürlerin bir zararı yoktur fakat fazla kullanımdan ve vücudunuzun duyarlılığından kaynaklı sorunlar çıkabilir. Doktorunuza kürü kullanmadan danışınız.

Limon Maydanoz Kürü

Maydanoz Limon Kürü Karaciğer Yağlanması

Bu kür için daha önceki yazımı okuyunuz.  Bu yazımda yapılışı ve sonucu hakkında bilgiler paylaştım fakat ben kısaca bir anlatayım.Sabahları 10 kadar maydanoz sapı ile beraber bir blendere koyun. Onun üzerine bir yada bir buçuk limon sıkınız.Bir bardak klorsuz su. Çeşme ve hazır sularda klor var. Güvendiğiniz bir kır akan çeşmesinden suyu doldurun. İyice karıştırın.Yeşil hafif ekşi güzel bir içecek ortaya çıkıyor.Kahvaltıdan yarım saat önce içiniz. Bakın faydasını göreceksiniz.15 gün kullan bir kaç gün ara ver 15 gün daha kullan. Karaciğer değerlerinin düşmesine ve karaciğer yağlanmasına iyi gelecektir.

Limon

Limon C vitamini, glutatyon denilen karaciğer enzimlerin üretmeye yardımcı olan bir antioksidan açısından olduça zengindir.Bir bardak suya yarım limon sıkın, birkaç hafta boyunca günde 3 kere için.kavanoza 2-3 tane dioğranmış limon atın ve suyu düzenli olarak için.

Hacamat İle Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Ben bunu uygulamış değilim fakat hacamat konusunda eğitimli bir doktora, hacamat olurken karaciğerinde sorun var mı dedi. Ben yok deyince bir şey yapmadı fakat bir başkası karaciğerde yağlanma var dedi. O kişinin karaciğerin tam arkasına kupa tuttu. Hacamat nedir nasıl yapılır faydası nedir yazımı okumak için tıklayınız

[reklam1]

Karahindiba

Karahindiba otu karaciğer yağlanmasının tedavisinde etkili olduğu görülmüştür.

  • Bir bardak suya 1 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü katın. Bardağın ağzını kapatarak 5-10 dakika boyunca demlenmesini sağlayın. Karahindiba otunun bir tutam sıcak suya koyunuz demlesin ve ardından içiniz günde 2 bardak içebilirsiniz. Karaciğer yağlanmasına iyi gelecektir.

Not: Eğer diyabetik veya hamile iseniz bu yöntemi kullanmayın.

Yeşil Çay

Yeşil çay vücutta genel anlamda bulunan yağların yakımına faydası vardır. Karaciğer yağlanarınında erimesine neden olur. Düzenli olarak abartılmadan içilen yeşil çay kilo vermenize faydası olur. Yeşil çay günde 3 bardak içebilirsiniz.

Zerdeçal

Karaciğer yağlanmasının önüne zerdaçal geçer.

  • Bir bardak suya 1 çay kaşığı zerdeçal tozu katın ve kaynatın. Bir kaç hafta boyunca günde iki defa bu karışımdan için.

Kahve İçin

Karaciğer Yağlanması kahve içimi

Karaciğer yağlanmasına bitkisel bir çözüm önerisi de kahve içmek. Kahvenin  karaciğer yağlanmasını engellendiği bilinmektedir. Kahve içmeyenler içenlere göre daha fazla karaciğer yağlanma fakası görülüyor. Günde 1 fincan kahve içiniz.

Karaciğer Tedavisinde Enginar

Enginar Yaprağı Suyu

Karaciğer yağlanmasına ve karaciğer fonksiyonlarının düzenlenemsine bitkisel tedavinin başlarında enginar sebzesi gelmektedir. Karaciğerinde rahatsızlığı olanlar belirli aralıklarla enginar tüketmesi hastalıklarına iyi gelecektir. Enginarın kendisini yediğiniz gibi suyunu da içebilirsiniz. Günde bir iki çay bardak aç karnına size iyi gelecektir.

Ceviz ve Ceviz Suyu

Ceviz Suyu Karaciğer Yağlanması

Ceviz ve ceviz suyu ile karaciğer fonksiyonları normale dönüyor tecrübe ile sabittir. Karaciğer değerlerini normale döndüren ve karaciğeri tedavi eden formül şu şekilde.

Gece 2 adet cevizi kırıyoruz. Sonra bir bardağın  içine koyuyoruz. Sonra üzerine kaynamış suyu koyuyoruz. Sabah aç karnına, kahvaltından yarım saat önce suyu içiyoruz.  İçindeki cevizi yiyorsunuz. Bu kürü bir süre uygulayınız. İsterseniz öncesinde ve sonrasında kan tahlili yaptırın.Aradaki farkı göreceksiniz. Bu süre içinde biraz yemenize dikkat ediniz. Rahata erdim diye kızartmalar, şekerleme, tatlı, işlenmiş gıdalar tüketmeyin.

Enginarın, karaciğeri yenilemesinin ve  karbonhidratların yakılmasını sağlamaktadır.

Deve Dikeni

Deve diken tohumu karaciğer yağlanmasına iyi gelecektir. Besi hayvanları sağlı ve enerjisi yüksek yem yeyip hareketsiz kaldıkları için karaciğerinde yağlanma görülür ve kilo alımları azalır. Bu yüzden bu hayvanlara deve diken tozu  içerikli yem verirler. Bu yemde hayvanların karaciğerlerine iyi gelir ve hayvan gelişatlı bir şekilde büyürler.

[reklam1]

Sarımsak

Sarımsak toksin temizleyici bir özelliği vardır.Bu yüzden sarımsak tüketimi ile karaciğer üzerinde bulunan toksin maddelerin atılması ile beraber karaciğerde bir rahatlama görülecektir.

Greyfurt

Karaciğere faydası olacak bir başka besinde greyfurttur. Greyfurt C vitamini, pektin ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu sayede karaciğerin temizlenmesinde etkili olacaktır. Greyfurt vücutta bulunan ağır metaryallerin temizlenmesinde etkilidir.

Elma

Her gün bir elma yiyerek karaciğerimizin sağlığına iyi gelecektir. Elmanın içinde yer alan pektin maddesi karaciğerin çalışmasına yardımcı olur. Kolostrole neden olan maddelerin atılmasında etkidir.

Rezene Çayı

Rezene Çayı güçlü bir karminatif olması nedeni ile karaciğer ve safranın düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.

Limon – Zeytinyağ Kürü

Zeytinyağ-Limon kürü ile 4 ay içerisinde karaciğerinizi tertemiz yıkıyorsunuz. 4 ay sürecince her gün 1 yemek kaşığı doğal zeytinyağ içine 3 damla limon damlatıyorsunuz. Bu karşımı kahvaltıdan önce aç karnına içiniz. 4 ayın sonrasında karaciğeriniz rahatlayacaktır.

sebze beslenme
  • 1 çorba kaşığı saf zeytinyağına; 1 çorba kaşığı yeni sıkılmış limonsuyu karıştırılır. Sabahları, aç karına içilir.
  • Bilim adamları kemik iliğindeki ana hücrelerle, karaciğer hücrelerini yenilemeyi sağlayabildiler.
  • Karaciğer yağlanmasını tedavi edebilecek ilaçlar piyasada var.Doktorunuz sizde gerekli görürse ilaçlı tedaviye başlayacaktır.
  • Sıvı yağlar bilhassa zeytinyağ tüketilmeli.
  • Früktoz içeren mısır şuruplarını ve meye sularını tüketmeyin.Meyvenin kendisini tüketin.
  • İşlenmiş sindirimi çok hızlı olan ve içinde katkı maddeleri bulunan beyaz undan yapılmış yiyecekler yerine tam tahıllı yiyecekler tüketin.
  • Balık, ceviz gibi omege 3 yağların fazla olduğu yiyeceklerden fazlaya kaçmadan dengeli tüketiniz.
  • Yeşil sebzeleri fazla pişirmeden tüketin.
  • Devedikeni yağı karaciğere iyi gelmektedir.
  • Enginar kaynatılarak aç karnına içilmesi.
  • Fazla yorulmamalı sık sık dinlenmemeli.
  • Bol bol su tüketin
  • C ve E vitamini bakımından zengin domates tüketin
  • Tuz tüketimini azaltın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

 

Hakkında velikz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir