Anasayfa / Sağlık / Safra Kesesi Taşı ve Ameliyatı
Safra Kesesi

Safra Kesesi Taşı ve Ameliyatı

Contents

SAFRA KESESİ

Safra kesesi karaciğerin hemen altında ona yapışık bir vaziyetteki organdır. Bu organın görevi karaciğerde salgılanan safrayı depolayarak daha kıvamlı hale getirir.Yağlı bir besin yenilmesi ile safra kasılarak içindeki safrayı bağırsağa aktarır.Karaciğerde yağların sindiriminin kolaylaşması için safra salgılar bu salgı. Bir kanal vasıtası ile bağırsağa bağlanır. Bu kanala yol üzerinde safra kesesi ve pankreastan genel kanalda dahil olur.

Babiller safra kesesi ile ilgili terimleri bundan 4000 yıl öncesine dayanmaktadır.  MS 5. Yüzyılda Alexander Trallius  safra kesesi taşından bahsetmiştir.  1420 yılında Floransa‟lı patolog Antonıo Benevieni karın ağrısı sebebi ile ölen bir kadında safra taşı olduğunu bildirmiştir. Amerika Birleşik Devletleri‟nde yıllık yaklaşık 700.000 kolesistektomi
yapılmaktadır

Safra kesesindeki depolama sürecinde su ve elektrolitlerin emilimi sonucunda kese safrası, karaciğer safrasına göre 10 kat konsantre hale gelir

SAFRA KESESİ SORUNU DÜNYADA GÖRÜLME SIKLIĞI

Avrupa ve Amerikalıların %10-20’sinde safra taşı bulunmaktadır. Amerika ülkelerinde oldukça yüksek,
üçüncü dünya ülkelerinde nadirdir.

Safra Kesesi

KARACİĞER VE SAFRA

Karaciğer normal olarak günde 500-1000ml safra salgılar.

SAFRA KESESİ BOYUTLARI NE KADARDIR?

Safra kesesinin uzunluğu 7-10 cm, genişliği 3-4 cm‟dir. Hacmi normalde 30-50 mlkadardır

SAFRA KESESİ GÖREVİ

Safra kesesinin görevi sindirime yardımcı olan safranın kalitesini arttırarak yemek sonrası bağırsağa akıtmasıdır.Safra; kolesterol, safra tuzları, lesitin, pigmentler, inorganik iyonlar, konjuge bilirubin, elektrolitler ve sudan oluşan heterojen bir maddedir.Kuru ağırlığının %80’ini safra tuzları, lesitin ve kolesterol oluşturur

SAFRA KESESİ TAŞI NASIL OLUŞUR

Safra kesesi taşının nasıl oluştuğuna dair bir kaç farklı sebepler olabilir

  1. Sarışın olanlar safra kesesinde taş olma olasılığı daha yüksektir.
  2. Doğum sonrası kadınlarda daha fazla görülmektedir.
  3. Hızlı kilo verimi sonrasında safra kesesinde
  4. Araştırmalar kolelitiazisi olan hastaların yakınlarında 5 kata kadar artmış risk tanımlıyorlar

1600‟lü yıllarda Bormet‟in tıkanma sarılından bahseder.Yaş, kadın cinsiyet, ırk gibi değiştirilemez risk faktörleri ve obezite, hızlı kilo kaybı, ilaçlar, parenteral nutrisyon ve aktivite gibi değiştirilebilir risk faktörleri safra taşı oluşumuna neden olmaktadır Morfoloji ve içeriklerine göre üç çeşit safra taşı mevcuttur: Kolesterol taşları, siyah
pigment taşları ve kahverengi pigment taşları

SAFRA KESESİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİTMELİYİM

Safra kesesi için insanlar genellikle dahiliye yada gastronomi doktoruna giderler. Fakat tıkanma, iltihap yada sarılık gibi yan etkileri yoksa gidilmesi gereken branş genel cerrahidir. Safra taşı hastalığı en yaygın ve en maliyetli sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Üçüncü Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Taraması 20-74 yaş arasında 6,3 milyon erkeğin ve 14,2 milyon kadının safra kesesi hastalığı olduğunu tahmin etmektedir

SAFRA KESESİ ŞİKAYETLERİ

Safra kesesi şikayetleri genellikle mide sorunu olarak ortaya çıkar bu yüzden görüntüleme cihazı ile bakılamdan anlaşılması zordur.

SAFRA KESESİ AMELİYATI OLMAM GEREKLİ Mİ?

Safra kesesinde taş olan herkes için ameliyat önerilmiyor. Örneğin hiç bir şikayeti olmayan fakat tesadüfen bir görüntüleme cihazında taşın varlığı fark edilen bir hasta için genellikle doktorlar ameliyat önermiyor.Fakat bazı doktorlar ise olası tehlike olduğu için yine de ameliyat önerebiliyor. Çünkü safra kesesinde taşın kaybolma olasılığı çok az olduğu için ileride olası safra kesesi kanalı tıkanıklığı yada en tehlikesi pankreas tıkanıklığına yol açabileceğinden dolayı risk değerlendirmesinde safra kesesinin alınması daha mantıklı hale gelebiliyor.

SAFRA KESESİ AMELİYATI ZOR MU

Safra kesesi ameliyatı çokça yapılması sonucu artık basit bir ameliyat haline gelmiştir. Ameliyat olması sebebi ile bir çok zorluğu ve riski mevcuttur.

SAFRA KESESİ AĞRISI NASIL BELLİ OLUR

Safra kesesi ameliyatı genelikle sindirim sistemi sorunu karıştırılıyor.Safra kesesinde taş olanların karşın boşluğunun üst sağ tarafından bir ağrı olur. Yemeklerden sonra ağrı artar. Hazımsızlık çekilir. Sık sık geğirme ihtiyacı ortaya çıkar. En garibi bel ağrısına neden olur. Çoğu hasta bunu bel ağrısı ile karıştırır.

AÇIK SAFRA KESESİ AMELİYATI

Safra kesesinin iltihaplı olması, daha önceden karın bölgesinden açık ameliyat olması sonucu doku yapışması gibi çeşitli sorunlardan dolayı doktor gerekli görmesi halinde açık ameliyat yapmaktadır. Açık ameliyatın kapalıya göre iyileşme süresi daha uzun sürmektedir. Ufak bir kesi ile safra kesesi alınır. Kesi olması sebebi ile hastanın gündelik yaşantısına dönmesi biraz zaman alır.

KAPALI AMELİYAT SIRASINDA AÇIK AMELİYATA GEÇİLMESİNİN NEDENLERİ

•Aşırı kanama,
•Hasta anatomisinin belirsiz olması,
•Safra kesesine giden birden çok damarın görülmesi veya usg de normal görünümde
olmasına ragmen çok büyük sisitik kanal.(Çiftçi,2017)

KAPALI SAFRA KESESİ AMELİYATI

3 delik yada tek delikten yapılan safra kesesi ameliyatıdır. Karın bölgesi şişirerek rahat çalışma ortamı sağlanır. Kamera ile içerinin görüntüsü alınır ve cihazlar yardımı ile safra kesesi karaciğerin altından sıyırılarak alınır. Safra kesesinden safra kanalına giden kısmı platin ile sıkıştırılır. Burada amaç safra kaçağının olmamasıdır. Safra kesesine giden damarda yine platin ile kapatılır. KApalı ameliyat sonrası iyileşme çok kısa sürmektedir. Bünyeden bünyeye farklılar görülse de bir hafta içinde iş hayatına dönüş yapılır. Ameliyatın bir günü sadece şişkinlik nedeni ile bir rahatsızlık olsa da diğer günlerde hızlı bir iyileşme görülmektedir. Fakat yine de dikkat edilmesi gerekmektedir.

Laparoskopik kolesistektomi 1987 yılında Philippe Mouret tarafından Fransa’da uygulamaya sokuldu

KAPALI SAFRA KESESİ AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kapalı safra kesesi ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler başında fıtık  olabilir. Ameliyat için karın zarı delinmektedir. Diren de takılırsa bu bölgelerde ameliyat sonrasında kesi yeri fıtığı oluşabilir. Bu yüzden doktorunuzun size önerisine kadar ağır kaldırmamak, kendisinizi zorlamamak gereklidir. Anlık bir durumdur bu yüzden dikkatli olmakta fayda vardır. Ameliyat sonrasında safra kaçağı düşükte olsa olma ihtimali olduğu için bulantı, kusama, şişkinlik, ateş gibi rahatsızlıklar olduğunda doktora görünmekte fayda vardır.Diren yardımı ile kısa sürede tedavi edilebiliyor.

Safra

SAFRA KESESİ İYİLEŞME SÜRECİ

Kapalı ameliyat olması halinde hastaneden ertesi gün taburcu yapılmaktadır. Açık ameliyatlarda doktorun emrine göre 2-3 gün kadar olabilmektedir. Hastanın durumuna ve doktorun ön gördüğü lüzuma göre bu değişebilmektedir. KApalı ameliyatlarda yine özel durumlar dışarıda tutulursa ertesi gün taburcu olunur ve 3 gün sonra hasta hafif bir işi varsa gidebilecek düzeye gelebiliyor. Tabi burada kesin karar ameliyat yapan doktorundur. Ameliyattan sonra genelikle 7 – 10 gün rapor veriyorlar. Rapor süresinin yaptığınız işe göre değişeceğini düşünüyorum. Kapalı ameliyatta dikiş atılmıyor bir süre yaranızın durumuna göre sadece batikon ile pansuman yapılması öneriliyor. Yara kapatılır ve belirli bir süre sonra açık bırakılması öneriliyor. Açık safra kesesi ameliyatlarda ise bu süre bir süre uzayabilir. Dikiş aldırılır. Pansuman biraz daha uzun sürebilir. Kapalı ameliyat sonrasında 12 saatte bir antibiyotik, ağrı kesici ve mide pomadı ilacı verilir.

SAFRA KESESİ AMELİYATI FİYATI NE KADAR

Kapalı yöntem safra kesesi ameliyatı 2018 yılında İzmir’de ortalama bir özel hastanede 2 bin civarındadır. Hastaneler genelde fiyat vermezler hastanın genel muayenesi sonrasında fiyat verilir.

SAFRA KESESİ AMELİYATI NE KADAR SÜRER

Kapalı safra kesesi ameliyatı her şey dahil yaklaşık 30-45  dakika kadar sürebiliyor.

SAFRA KESESİ AMELİYATI RİSKLERİ

Safra kesesi ameliyatı sırasında olası riskler tabiki de vardır. Ama doktorlar taşın safra kanalını tıkmasına göre bu riskin çok daha az olduğunu söylüyorlar. Safra kanalı iyi kapatılamadığı için safra kaçağı olabilir. Ameliyat sırasında kaza ile iç organlara zarar verilebilir. Ameliyat sonrasında fıtık oluşabilir. Bu konuda doktordan bilgi olmak yerinde olacaktır.

 

SAFRA KESESİ OLMAYANLAR NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

SAfra kesesi olmayanlar için vücut alışıncaya kadarki dönemde bazı bünyelerin dikkat etmesi gerekenler vardır. Bazı bünyeler safra kesesinin alındığını farkına varmaz. Bazı bünyelerde ishal ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu yüzden en kötü senaryo üzerinden gidersek. Safra kesesi ameliyatı olduktan sonra bir süre hafif ve yağ fakiri gıdalarla beslenmelidir. Daha sonra ağır ağır geçiş yapılabilir. Olası ishaller zamanla geçebilir. Fakat mutlaka doktora danışılmalıdır.

SAFRA KESESİNDEN ÇIKAN TAŞ SAFRA YOLUNU TIKARSA

Safra kesesinin asıl alınma nedenlerinin başından gelen bir sorundur. Yemek sonrası bilhassa yağlı bir yemek sonrasında safra kesesi iyice kasılması ile içindeki taş harekete geçecektir. Safra kanalından karaciğerden gelen ana kanala düşen taş burayı tıkaması halinde karaciğerden bağırsağa sindirime yardımcı olması açısından salgılanan safra taş nedeni ile akamaması halinde karaciğer kendi safrası içinde boğulacaktır. Böylece karaciğer görevini yerine getiremeyecek ve hasta sarılık olacaktır.

Bir diğer senaryo ana kanaldan aşağıya gider inen taş pankreas önünü tıkaması halinde pankreastan ana kanala ufak bir kanal dahil olur. Çeşitli emzimler salgılanır ve sindirime yardımcı olur. Pankreasın önü tıkmasın halinde pankreas iltihaplanarak ve çok uzun antibiyotik tedavileri ve zorlu bir süreç hastayı bekleyecektir. Kanalda sıkışan taşlar her yerde yapılmayan ERCP yöntemi ile düşürülmektedir. Ağızdan miydeye oradan bağırsağa ve oradan safra kanalında müdahale edilir ve taşlar düşürülür. Düşürülmesinin ardından iltihap giderilmeye çalışılır.

 

DİKKAT:Yukarıda yazılı olan bilgilerin hiç bir bağlayıcılığı ve bilimsel olarak arkasında durmamaktayız. Sadece bilgi amaçlıdır. Rahatsızlandığınızda mutlaka doktora gidiniz. Bu yüzden sitemiz hiç bir sorumluluk kabul etmemektedir.

Hakkında velikz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir