Anasayfa / Bilgi / Ekonomi / Stagflasyon Krizi Nedir

Stagflasyon Krizi Nedir

Stagflasyon Krizi Nedir

Stagflâsyon kavramı ilk defa İngiliz Parlamenter İain Macleod 1965 yılında kullanmıştır

Stagflasyon ekonomideki ikili canavarın birleşmesi ile meydana geliyor. Bu ikili canavar nedir?

Enflasyon: Yani sürekli tüketim malların fiyatlarının pahalanması.

Resesyon: Ekonomideki durgunluk.Kısaca alım satım işlerinde oldukça yavaşlama.

Stagflasyon ingilizce iki kelimenin bir birleşmesinden oluşmaktadır. Stagnant kelimesi durgunluk anlamına gelir. Enflasyon ise tüketim malların fiyatlarının istikrarlı bir şekilde sürekli artış.

Stagflasyon Krizi Nedir

Stagflasyonu açıklamak  zor.Normal ekonomi dinamiklerine aykırı bir durum vardır. Enflasyonda şu şekilde bir durum vardır. Mallara talep fazla üretim az olduğu için fiyat artışı yaşanır. Ortaya enflasyon çıkar.Toplam arz, toplam talepteki artışı karşılayamamaktadır çünkü ekonomide, istihdam edilerek üretimi artıracak iş gücü kalmamıştır. Fakat resesyonda durgunluk vardır. Tüketimde bir durgunluk yaşanmaktadır.

Stagflasyon içinde bulunan bir ülkede hem fiyatlarda istikrarlı bir artış yaşanırken hem de işsizlik sorunu baş gösterir. Çünkü tüketimde bir durgunluk yaşanmasından dolayı üreticiler fiyatlar artmasına rağmen satamadıkları için işçi çıkarma sürecine girerler.
[reklam1]
Resesyonda olan bir devlette gözlenen şey fiyatların artmaması yada gerilemesidir. Tüketimi arttırmak için bu şekilde bir doğal süreç gelişir fakat stagflasyonda bu doğal süreç gözükmez fiyatlar durgunluk yaşanmasına rağmen artış devam eder.

Matematiksel bir tanımlama yapılırsa

Enflasyon+Resesiyon+İşsizlik =Stagflasyon

Bu zamana kadar dünyada nerelerde görüldü. Viyetnam savaşı sonrası ABD ve 1970 li yıllarda yüksek petrol fiyat artışı sonrası bazı gelişmekte olan ülkelerde görüldü.

Çözüm yöntemlerinden biride devletin küçülmesidir.

Stagflasyonun tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bu stagflasyona neden olan en önemli etmenin işsizlik olduğu ve yatırımcıların o ülkeye çekilememesinden kaynaklanıldığı düşünülmektedir. Bu stagflasyona çözüm olarak vergi indirimi, istihdam teşviki, enjeksiyonu ortaya çıkararak, para arzi ile bu durumdan çıkmaya çalışırlar. Bunun yanında devlet küçülmeye gider.Bu süreçten 3 yıla kadar sıkı tedbirlerle çıkılır.

Enflasyonla mücadele kolaydır.Fiyat artışları yatırım teşvikleri ve üretimde sağlanacak artış ile önüne geçilir.Fakat aynı anda ekonomideki durgunluğu önlemek işte bu noktada zordur.Mücadelesi zor bir durumdur.Aynı anda iki durumla mücadele etmek yerine tek tek ele almak daha kesin çabuk sonuca ulaşmayı sağlar.

Hakkında velikz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir