Anasayfa / Bilgi / Çeşitli / Kat Kaloriferi Tecrübeleri

Kat Kaloriferi Tecrübeleri

Contents

Bu yazımızda kat kaloriferi hakkında tecrübelerimi paylaşacağım.

Kat kaloriferi sobaya göre öncelikle çok rahatlık bu yüzden geçmenizi tavsiye ederim.Kat Kaloriferin çalışma mantığını anlatayım. Kömürü yan taraftaki haznesine koyuyorsunuz.Kaloriferin büyüklüğüne göre bir kaç torba fındık kömürü alır. Sonra sistemdeki su sıcaklığını ve kömür alım süresini, bekleme süresini ve fan hızını ayarlıyorsunuz.

Elektrikle çalışan kat kaloriferi belirlediğiniz su sıcaklığına kadar yanıyor. Belirlenen dereceye ulaştığında kapanıyor. Yanmaz haznesi oksijensiz kaldığı için kömürlerin de yanması bitiyor.Su sıcaklığı 4 derece düştüğünde kal kaloriferi tekrar devreye giriyor. Çalışma mantığı şu şekilde.

Siz kaloriferde su sıcaklığını ayarlıyorsunuz.Tesisattaki su sıcaklığını ayarladığınız dereceye kadar çalışıyor. Yan taraftaki kömür haznesinden kömürü elektrikli motora bağlı yivli bir demir ile yanma odasına alıyor. Bu yanma haznesine ne kadar bekledikten sonra alımı gerçekleştireceğini siz belliyorsunuz ve kaç saniye boyunca kömür alacak  onu da siz belirliyorsunuz. Bu arada kömürün iyi bir şekilde yanabilmesi için fanın gücünü de ayarlıyorsunuz. Fanı çok güçlü ayarlarsanız kömürleriniz cürüf olur.Tam bir yanma olmaz.Fanınız az olursa kömürünüz yanmadan yanma haznesinden atılır ve bir türlü suyu ısıtacak seviyeye ulaşamazsınız.Kömür alımını az yaparsanız yanma haznesinde kömür kalmaz ve kömür haznesine doğru alev gider ve tütme olur.

Örnek vermek gerekirse.

Kaloriferimizi 50 dereceye ayarlıyoruz. Fan gücünü çeyrek güce çekiyoruz. Besleme süresini 2 saniye yapıyoruz.Bekleme süresini 150 saniye yapıyoruz . Siz eviniz için ideal oranı kendiniz bulacaksınız.Baktınız su sıcaklığı çıkmıyor fanınızı ve kömür alım süresini arttıracaksınız.Baktığınız kömürleriniz yanmadan tepsiye düşüyor kömür alım süresini azaltacaksınız.Kömür alım kısmından duman çıkıyorsa.Bilin ki ya kömür alımı az olduğu için köz iç kesimlere kadar gitti.Yada bacanız yada kaloriferin kanalları kapalı.

Kurulum aşaması.

Not:Bu kat kaloriferi ile uğraşınca bu değerli emekçi insanların halini daha iyi anlıyorsunuz.

Alın Teri

Kat kaloriferinin adına takılı kalmayınız bir kaç kat içinde tek bir kalorifer sistemi kurulur.Daha uyguna da gelir. Öncelikle mühendislik firması ile anlaşıyorsunuz. Kaç kata yapacaksanız o kadar kalorifer tesisatını döşüyorlar.Döşerken eviniz alt üst oluyor.Duvarla kazılıyor.Borular kenarlardan geçiriliyor. Bir kaç gün uğraşılıyor.Tavsiyem yaz aylarında yaptırmanız. Yoksa kış günü donarsınız. Hatta boya yaptıracaksınız bu arada boya badana işlerini de yaptırın.

Peteklerin ve kullanılan boruların kalitesine ve vanaların kalitesine dikkat ediniz.Bizim borular kaliteli olmasından dolayı kuruldu kurulalı hiçbir sorun yaşamadık.

 

Sizlere bir diğer önerim evinizde kullanılacak olan peteklerin büyük olmasından yana.Evinize petekleri döşeyen firma odanızın metreküp hesabından size bir petek önerisinde bulunurlar bence siz bu önerin bir üstü peteğin takılmasını isteyiniz. Tabi bunu neye dayanarak söylüyorum evinizde ısı yalıtım yoksa, kuzeye bakıyorsa ve pencereleriniz muhafazası iyi değilse bu dediğim uyarı kulağınıza küpe olsun.Yoksa daha fazla enerji harcayarak evinizi ısıtmak zorunda kalırsınız.

Not: Kat kaloriferi temizlerken kullanabilirsiniz

kömür

Bir yerde gördüm.Oldukça hoşuma gitti. Adam kat kaloriferini apartmanının en üstüne kurdurmuş. Kalorifer genelde en alta döşenir ve basınç yetersizliği ile en üstün katın son peteklerinde sıcak su devir daimi iyi olmadığından ısınma sorunları çıkar.Bu genelde bütün kalorifer ile ısınan apartmanlardaki genel sorundur. Fakat siz kat kaloriferini evinizin çatısına koyarsanız bu şekilde bir sorun kökten çözülmüş oluyor.Sıcak su evinizin bütün yerini daha iyi dolaşacaktır.Bu da enerji tasarrufuna neden olacaktır.Fakat bu durumdan ortaya bir takım olumsuzluklar çıkacaktır.Birincisi çatıya tonlarca kömür çıkarma sorunu diğeri temizlik sonrası küllerin taşınması.Aklıma gelmişken çatı katında kaloriferin olmasının bir avantajı tütmesi halinde dumanın kimseye zarar vermemesi ve boruların yıpranmaması.


Kat kaloriferin
bulunduğu yer açıklıkta olmalı.Kalorifer soba mantığında olduğu için tütme gerçekleşebiliyor. Bu yüzden havadar bir yerde kurulu olması gerekiyor. Basık yada yan depoda olursa evde zehirlenme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kat kaloriferi elektronik bir alet olmasından dolayı sudan uzak tutmalısınız.Yoksa anakart ve sigortaya zarar verebilir.

Kalorifer temizliğinde oldukça is ve kurum çıkmaktadır.Bu yüzden kurulum yeri evinizin penceresi yada kapısına yakın olmamalı yoksa pisliğinden bıkabilirsiniz. Kaloriferi duvara yakın kurmayınız.Parça değişimi sırasında sıkıntı yaşarsınız.

Kalorifer temizliği

Kaloriferler haftada 1 yada, 2 haftada bir temizlenmelidir. Kat kaloriferini temizliği bir saatinizi alabilir. Ne yapılıyor peki?

Kat kaloriferin yanma odası küllerden temizlenir.Kaloriferin bacasının oradan kurumlar temizlenir. En fazla işinizi alacak olan iş şu. Kaloriferin üst kısmında silindir şeklinde oluklar vardır.Bu olukların içinde su ısınır.Bu yüzde az kömür ile çok verim elde edebilmek için bu olukların belirli aralıklarla harbi çekilmesi gerekli.Yani kurumların temizlenmesi gerekiyor.Geç kalırsanız bacanız çekmez ve tüter.Ayrıca suyun ısınması için fazla kömür yakmanıza sebebiyet verir.

Günlük yada iki günlük periyotlarla yanmaz haznesinin alt tarafında yer alan tepsideki külleri bir kürek yardımı ile temizleyin.20 saniyenizi almaz ama sizin için büyük bir rahatlık olur.

Not: Aşağıdaki zeytin çekirdeğinin kırılmış hali pirina.

Kat kaloriferin su basıncına dikkat ediniz size önerilen basınçta çalıştırınız.Az basınç sıcak suyun petek içinde verimli dolaşmasına engel olur.Fazla basınç ise su tesisatınıza ve kat kalorifere zarar verir.

Bahar aylarında kapatıp açmaktansa en az düzeyde çalıştırılmalı. Bunun yanında kat kaloriferin ayrı bir güzelliği ise evinizde kullanacağınız sıcak suyun dahi karşılanması. Sürekli kullanırsanız soğuma oluyor. Kat kaloriferimizin sıcaklığını alt sınırda ise musluklarda ki sıcak su zayıf oluyor.

Kat kaloriferini temizlerken ve kömür koyarken maske kullanmanız yerinde olacaktır.Çünkü kullanmadığınız takdirde göreceksiniz ki tükürüğünüz dahi kurumlu çıkacaktır. Başınızı kapatınız elinize eldiven giyiniz.Eldiven giymediğiniz de bir kaç gün elinizde siyah lekeler oluyor. Yıkamakla değil zamanla geçiyor.

Not aşağıda kat kaloriferinde kullanacağınız fındık kömürü resmi vardır.

Kömür

En kaliteli yıkanmış fındık kömürü kullanınız.İnan zarar yapmayacaksınız. Size yol su elektrik olarak fazla verdiğiniz paralar geri dönecektir.

Kömür yerine pirina da yakabilirsiniz. Pirina zeytin çekirdeğin kırılmış halidir.Gayet yanıdır.Kalorisi kömüre göre daha azdır.Külü de azdır.Pisliği de azdır.Makine üreticileri bunu önerir mi bilmem.

Elektriklerin sürekli gidip gelmesi sigortalarına zarar veriyor.Arada bir sigorta değiştirilmesi gerekiyor.sigortaları özel olduğu için üreticinin servisi geliyor ve değiştiriyor.Nadir de olsa kömürü yanma haznesine alan elektrik motoru bozuluyor çok nadir ana kart. Arızaların maliyeti genelde az oluyor.

Not: Aşağıda harbi resmi mevcuttur. Olukları temizlemede kullanılır.Arada bir değiştirilmesi gerekir.

Doğal gaz mı Kat kaloriferi mi?

Doğa açısından bakarsan kesinlikle doğal gaz.

Maliyet açısından bakarsan kesinlikle açık ara kat kaloriferi.

Üşengeçlik açısından bakarsan kesinlikle açık ara doğal gazlı kombi.

Temizlik açısından bakarsan kombi

Kat kaloriferi soba ile başa baş bir maliyet yansıması olur. Kat kaloriferinde tüm odaları değilde oturma odası, banyo, yatak odası ve antreyi ısıtmanız halinde sobadan çok az bir fazlalığı olur.Fakat bu dediklerim aile apartmanı için tek bir daire için ne kadar masraf çıkarır bilemem.

 

Bu kazanlarda odunu da elle koymak şartı ile yakabilirsiniz. Fakat odunlar çok kısa sürede yanar ve biter

Kat Kaloriferi
kömür

Kat kaloriferleri 3 katlı bir apartmana yetecek olan 3 bar basınçlı 500 kilo civarında ve yaklaşık 5 Bin TL ile 7 Bin TL arasında. Katı fındık kömürü yakar.Örnekteki kat kaloriferi termodinamik marka bir makine. Farklı markalarda mevcut.Araştırabilirsiniz. Görüntüdeki kazan yaklaşık 5 yada 6 çuval 2o kiloluk kömür alır. 3 katlı bir binayı 3 gün o kömür ile ısıtabilir. Tabi ısı yalıtımı ve bulunan iklime bu süre uzar yada kısalır.

Daire başı belki 4 yada 5 bin TL tesisat döşeme parası verebilirsiniz.Bu durumda evinizin büyüklüğüne göre değişir.

Hakkında velikz

2 yorumlar

  1. Sektöre katkılarınız için teşekkür ederim. Her ne kadar sobaya nazaran tüketim oranı fazla olsa da konfor açısından ciddi bir ihtiyaç. Birde kat kaloriferinde Pelet yakıt devri başlamıştır. http://www.peletshop.com adresimizde detayları bulabilirsiniz.
    Pelet yakıt kömür gibi isi, pisi, külü, cürufu olmayan ve %100 yerli yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.
    Pelet sobaları tam otomatik olup, kullanıcılarına ciddi rahatlık sunar.

  2. Yukarıdakiler bilgileri hayranlıkla okurken bir yerde yanıldınız. Hiç bir zaman sıcak su yukarıdan aşağı inmez aşağıdan yukarı çıkar. Aşağı inmesi daha zordur bu konuda hatalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir