Anasayfa / Bilgi / Ekonomi / Zorunlu Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Kısa Bilgiler
Bireysel Emeklilik

Zorunlu Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Kısa Bilgiler

  BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNE OTOMATİK KATILIM GENEL BİLGİLERİ

  • ………. 01/04/2017 tarihi itibariyle Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine geçilecektir.
  • Bu tarihten itibaren üniversitemizde 45 yaşını doldurmamış çalışanlar (işçiler ve kamu görevlileri) ile işe başlayan (açıktan atama, nakil vb.) çalışanlar (mevcut bireysel emeklilik sözleşmesi olup olmadığına bakılmaksızın) BES’e zorunlu dahil olacaktır.
  • İşverenler Bireysel Emeklilik Sistemine dahil çalışanlarının katkı payını,5510 sayılı kanuna tabi olarak çalışanlar için prime esas kazancın,5434 sayılı kanuna tabi olarak çalışanlar için emeklilik keseneğine esas aylığın % 3’ü oranında hesaplamak ve maaşından kesinti yapmakla yükümlüdür.
  • Bu maddeye göre hesaplanan katkı payı tutarı ilgili işveren tarafından çalışanın ücretinden kesilerek ilgili emeklilik şirketine aktarılır.
Bireysel Emeklilik
  • Çalışanın ücretinden kesilen ilk katkı payının şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihi takip eden iş günü emeklilik planına dahil edildiği şirket tarafından çalışana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçları ile gönderilir.
  • Çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, mevcut bireysel emeklilik sistemi ile aynı koşullara tabi olarak % 25 oranında Devlet katkısı teşviği verilecektir. Cayma süresi sonrasında sistemde devam etmeye karar veren çalışanlara, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununa göre 000 TL tutarında Devlet katkısı sağlanacaktır. Ayrıca, emeklilik halinde hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin % 5’i oranında ek Devlet katkısı teşviki verilecektir.
  • İşverenler,çalışanların katkı paylarının yönlendirilceeği fonlara ilişkin olarak “faiz içeren” ve “ faiz içermeyen”şeklinde tercihlerini almak,tercihte bulunmayanlar adına tercihte bulıunmakla yükümlüdür.
  • Çalışanlar emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi takip eden iki ay içinde sözleşmeden cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkını kullanan çalışana yatırdığı primler ve bunların getirisi on iş günü içinde ödenecektir. Cayma süresinden sonra da çalışan dilediği zaman sistemden ayrılabilir.
  • Katkı payı ödeyen tüm katılımcılar belirlenen limit dahilinde devlet katkısından yararlanabilirler. Katılımcıların devlet katkısından yaralanması da sistemde kalma sürelerine bağlıdır.
Koşul Devlet Katkısından Yaralanma Oranı
Sisteminde en az üç yıl Yüzde 15
Sisteminde en az altı yıl Yüzde 35
Sisteminde en az 10 yıl Yüzde 60
56 yaş ve sistemde en az 10 yıl Yüzde 100

Kaynak:egitimhane

Hakkında velikz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir